Livre
Anglais

Lolita

Vladimir Nabokov (auteur)
Relaas van de fatale liefde van een volwassen man voor een nog heel jong, maar geraffineerd meisje.
Titre
Lolita
Auteur
Vladimir Nabokov
Langue
Anglais
Éditeur
London: Penguin, 2000
331 p.
ISBN
0-14-118253-9
Plusieurs langues:

Commentaires

De tragikomische geschiedenis van een gecultiveerde middelbare man die als een blok valt voor Lolita, het 12-jarige dochtertje van zijn hospita. Om haar in zijn macht te krijgen trouwt hij met de moeder. Als deze verongelukt, staat niets zijn geluk meer in de weg -behalve dan het feit dat Lolita helaas een eigen wil blijkt te hebben en haar eigen geluk bevecht. Het relaas is geschreven vanuit het manisch-erotische perspectief van de man, die een duivels knap stilist blijkt, maar indirect krijgt men toch ook een roerend beeld van het meisje achter het seksobject. Ook het Amerika van de jaren '50 wordt prachtig getypeerd. De niet al te preutse lezer zal ook zonder dat hij alle grapjes en toespelingen oppakt zijn hart ophalen aan deze roman. Paperback met het oorspronkelijke voorwoord van 'John Ray jr.', het commentaar van de auteur zelf uit 1956 en een nawoord door Craig Raine uit 1994. Zilvergrijs omslag met een kleurenfoto van een jong meisje, liggend in het gras; goede letter en marges.

À propos de Vladimir Nabokov

Vladimir Vladimirovitch Nabokov (en russe : Владимир Владимирович Набоков ) est un écrivain américain d'origine russe né le 10 avril 1899 (22 avril 1899 dans le calendrier grégorien) à Saint-Pétersbourg (Russie) et mort le 2 juillet 1977 à Lausanne (Suisse).

Romancier, nouvelliste, poète, mais aussi traducteur et critique littéraire, Vladimir Nabokov est considéré comme l'un des auteurs les plus importants de la littérature du XXe siècle. Acclamé de son vivant aussi bien par la critique que par le public, ses livres sont traduits dans le monde entier et se sont vendus à plusieurs dizaines de millions d'exemplaires. Une grande partie de…En lire plus sur Wikipedia