Livre
Néerlandais

Een vrouw apart. En de stad : een memoir

Vivian Gornick (auteur), Caroline Meijer (traducteur)
Observaties, herinneringen en overpeinzingen van een welbewust alleenstaande vrouw, ooit rabiaat feministe, die alleen of met haar homoseksuele vriend en leeftijdgenoot New York doorkruist.
Titre
Een vrouw apart. En de stad : een memoir
Auteur
Vivian Gornick
Traducteur
Caroline Meijer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The odd woman and the city : a memoir
Éditeur
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2019
206 p.
ISBN
9789038807591 (paperback)

Commentaires

Gered door het schrijven

Memoir. 'Ik leerde al jong dat het leven ofwel tsjechoviaans is ofwel shakespeariaans. Bij ons thuis was dat een uitgemaakte zaak.' In Een vrouw apart. En de stad is Vivian Gornick gevat als immer. Hoog tijd dat het Nederlands taalgebied haar in de armen sluit. 

In de Verenigde Staten is Vivian Gornick - intussen 84 jaar - quasi een literaire beroemdheid, als bekend essayist en feministisch icoon. In het Nederlands taalgebied sijpelt haar werk maar druppelsgewijs door, maar daar komt deze zomer vermoedelijk verandering in. In juni verschijnt Het einde van de liefdesroman (oorspronkelijk verschenen in 1997), waarin Gornick haar licht laat schijnen op liefde in de boeken van onder anderen Jean Rhys, Willa Cather en Raymond Carver. En in september volgt haar nieuwste werk, Onvoltooid werk. Aantekeningen van een chronische herlezer (2020).

Twee boeken van Gornick zijn al in het Nederlands vertaald, allebei memoires: Een vrouw apart. En de stad en Verstrengeld. In die laatste, die voor het eerst verscheen in 1987 onder de titel Fierce attachments en volgens The New York Times de beste memoir is van de afgelopen vijftig jaar, springt Gornick heen en weer in de tijd. Ze wandelt als 45-jarige met haar 77-jarige moeder door New York, en ze p…Lire la suite

Behartenswaardige notities van een bewust alleenstaande vrouw met een strijdbaar feministisch verleden. Wekelijks flaneert zij door de stad met vriend en leeftijdgenoot Leonard: intelligent, geestig, 'gay' en niet-gelukkig. New York is nadrukkelijk ook een personage. De fragmenten zijn ongedateerd, soms zijn ook stukjes gerecycled uit eerdere publicaties en de schrijfster waarschuwt dat sommige personages composieten zijn van meerdere personen. We lezen complete essays, maar ook herinneringen, opnieuw aan de moeder, aan afgedankte echtgenoten, aan boeken en schrijvers. Maar vooral anekdotes over de eigenaardigheden van het leven alleen en het plezier in het dagelijkse contact met vreemden op straat en in winkels. Zo zit zij in de metro tegenover een vader met zijn dove en ernstig misvormde zoon die in gebarentaal communiceren en uiteindelijk hun treurige aanblik overstemmen met een luide lach. 'Zij humaniseren elkaar tot op zeer hoog niveau', analyseert de schrijfster treffend. Veel a…Lire la suite

Geen seks (misschien) maar wel de 'city'

Twee schrijfsters over New York, bron van verhalen, conflicten en verbondenheid.

New York als het decor van de levens van moderne 'bevrijde' vrouwen kennen we uit tv-sitcoms als 'Girls' en vooral 'Sex and the City', een serie die overigens niet altijd even hoopvol stemde over die vrijheid van de vrouw gezien de seizoenen lange speurtocht naar Mr. Right en het oeverloze getob over schoenen en tassen.

Schrijfster Vivian Gornick (1935) verwijst er in de titel van haar recente memoir naar, 'The odd woman and the city', een verwijzing die in de Nederlandse vertaling 'Een vrouw apart en de stad' weer verloren gaat. Over 'Sex and the City' heeft Gornick het verder ook niet, wel over 'the city' en ook over de 'bevrijde' vrouw die ze liever 'odd' zou noemen, apart, excentriek, een term die ze ontleent aan de Londense blauwkousen in de door haar bewonderde 19de- eeuwse roman 'The Odd Women' van George Gissing: werklustige, creatieve vrouwen die zich verre hielden van 'de slavernij van het huwelijk' en het moederschap.

'Odd' klinkt als een prima geuzennaam v…Lire la suite

À propos de Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Image by librairie mollat

Vivian Gornick, née le 14 juin 1935 à New York dans le Bronx, est une journaliste, écrivaine américaine et activiste féministe. Elle vit à New York.

Biographie

Vivian Gornick est née le 14 juin 1935, de parents ukrainiens. En 1948, son père meurt d'une crise cardiaque ; elle a treize ans. Elle suit ses études au City College de New York en 1957 qu'elle poursuit à l'Université de New York en 1960.

Elle enseigne l'anglais à l'Université d'État de New York à Stony Brook en 1966-1967 et au Hunter College en 1967-1968. Elle travaille ensuite comme journaliste pour The Village Voice de 1969 à 1977. Les articles de Vivian Gornick sont publiés en 1978 dans Essays in Feminism.

En 2017, Vivian Gornick est peu connue en France. Son roman, At…En lire plus sur Wikipedia