Livre
Néerlandais

Het zwarte koninkrijk

Szczepan Twardoch (auteur), Charlotte Pothuizen (traducteur)
Jakub Shapiro, ooit koning van de onderwereld van Warschau, vlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog berooid en gedesillusioneerd van schuiladres naar schuiladres in het getto van Warschau, onder begeleiding van zijn minnares Ryfka.
Titre
Het zwarte koninkrijk
Auteur
Szczepan Twardoch 1979-
Traducteur
Charlotte Pothuizen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Polonais
Titre original
Krolestwo
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
287 p.
ISBN
9789046827963 (paperback)

Commentaires

Dit is de opvolger van de roman 'De koning'* van de Poolse auteur (1979), die was gesitueerd in het Warschau van de jaren dertig van de vorige eeuw, waar Jakub Shapiro zich opwerkt tot koning van de onderwereld. In deze opvolger wordt verslag gedaan van de neergang van Jakub tijdens de oorlogsjaren. Zijn vrouw Emilia en zoon Dawid hebben hem verlaten. De zieke en verzwakte Jakub wordt door zijn minnares Ryfka meegenomen van schuilplaats naar schuilplaats in de door de Duitsers verwoeste stad. Jakub is verward en apathisch en is zich nauwelijks bewust van de verschrikkingen in het getto van Warschau die in detail worden beschreven. Het verhaal wordt verteld door Ryfka en Dawid. Ryfka doet alles om Jakub te beschermen, maar Dawid wil wraak nemen op zijn vader. De vertellers doen hun verhaal vanuit het hiernamaals (door hen 'hiermaals' genoemd) en kunnen daardoor een panoramisch beeld geven van de gebeurtenissen. 'De koning' werd vergeleken met 'The Godfather'. Deze opvolger roept qua sf…Lire la suite

À propos de Szczepan Twardoch

CC BY-SA 3.0 - Image by Zorro2212

Szczepan Twardoch, né le 23 décembre 1979 à Żernica, village de la commune de Pilchowice (en Silésie) est un écrivain polonais. Il se considère comme Silésien et a toujours sa résidence principale dans sa commune natale, où résidaient ses ancêtres.

Biographie

Szczepan Lech Twardoch a fait ses études primaires, secondaires et supérieures en Silésie, obtenant un diplôme interdisciplinaire de sciences humaines (philosophie et sociologie) à l'université de Katowice.

Il publie ensuite des articles en free lance dans de nombreux périodiques comme Życie (pl), Opcje, Fronda (pl), 44 / Czterdzieści i Cztery (pl), Nowa Gazeta Śląska,…En lire plus sur Wikipedia