Livre
Néerlandais

Ik kies voor Lies en Wies

Riet Wille (auteur), Aimée De Jongh (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Lies heeft een hond. Hij heet Wies. Ze gaan naar de bieb en naar zee. Ga je mee? Met veel strips. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Niveau de lecture
AVI 1, AVI M3
Titre
Ik kies voor Lies en Wies
Auteur
Riet Wille
Dessinateur
Aimée De Jongh
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
59 p. : ill.
ISBN
9789462911123 (hardback)

Commentaires

Oefenboek voor beginnende lezertjes over een meisje en haar hondje. Nadat de hoofdpersonen zijn voorgesteld, wordt de inhoud volgens een vast patroon verdeeld. Steeds twee pagina’s met een kort, doorlopend verhaaltje, daarna twee strips. De tekst van de verhalen is in blokken verdeeld met daartussen plaatjes. Ondanks de ruime bladspiegel en duidelijke letters, vraagt het, mede door het grote formaat van het boek, wel wat doorzettingsvermogen van kinderen die net lezen. Vriendelijke verhalen met herkenbare belevenissen. Een enkele keer komen er woorden voor die niet meer zo vaak gebruikt worden (bv. 'fuif'). De illustraties bestaan uit zwart-witte striptekeningen met als enige steunkleur zachtgeel. Het omslag is wat kleurrijker en zal kinderen aanspreken. Aardige oefenstof voor kinderen, vooral meisjes, na een paar maanden leesonderwijs, AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

ik kies voor lies en wies

Wat een leuk eerstelezersboek (AVI M3)! Leuk qua formaat (iets kleiner dan een A4), leuk qua opbouw (eerst een verhaal van twee bladzijden, dan twee strips). Wies is de hond van Lies. Samen zijn ze de hoofdrolspelers in dit boek. Ze beleven leuke, eenvoudige en herkenbare avonturen. Vijftien avonturen zijn neergeschreven als kortverhaal, achtentwintig als strip. De verhaaltjes kunnen los van elkaar gelezen worden en volgen elkaar dus niet op. Elk verhaal heeft een titel die je terugvindt in de inhoudstafel vooraan.

De typische letterspelletjes van Riet Wille vind je ook terug in dit boek. Zo lees je op p.11 over de wol ... low wol low wol low ..., en vind je hier en daar een rebus waarbij bv. zon en zee omgetoverd worden in zoen en veel (p.32). De zinnen zijn eenvoudig, maar komen zeker niet gekunsteld over, en hoofdletters zijn er niet. De kaft is felgekleurd, maar de illustraties binnenin zijn enkel in wit, zwart en zachtgeel en zorgen dus voor een rustig geheel.

Lire la suite