Livre
Néerlandais
Titre
De kleuren van de brand
Auteur
Pierre Lemaitre
Traducteur
Liesbeth Van Nes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Couleurs de l'incendie
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2019
447 p.
ISBN
9789401610360 (paperback) 9789401613200 (paperback, ISBN sticker)

Commentaires

De bankiersdochter zint op wraak

Prix Goncourt-winnaar Pierre Lemaître (°1951) demonstreert in De kleuren van de brand opnieuw zijn talent als frescobouwer. Hij wekt het Parijs van de jaren 1927-1933 tot leven, in een rijkgeschakeerde bankiersroman met tragikomische accenten.

Het is een ouverture die kan tellen. Een morbide spektakelstuk. En een scène waarmee de Franse schrijver Pierre Lemaître de lezer meteen op de tip van zijn stoel plaatst.

Parijs, februari 1927. De begrafenisstoet van de invloedrijke bankier Marcel Péricourt zet zich in beweging. Zelfs de president is aanwezig, net als een stel grootindustriëlen en notabelen. Maar dan werpt Marcels zevenjarige kleinzoon Paul zich plots van de tweede verdieping van het hôtel particulier waar de familie woont. De jongen stort te pletter op de open kist van zijn grootvader. 'Uit zijn oren stroomde bloed.' Paul zal zijn verdere leven in een rolstoel slijten.

Lemaître wéét hoe hij je bij de lurven moet pakken. Stoeien met suspense is zijn tweede natuur. Voor hij in 2013 de Prix Goncourt won met Tot ziens daarboven maakte de ex-docent in het volwassenenonderwijs furore met scherpe detectives en 'romans noir'. Vooral de Camille Verhoeven-reek…Lire la suite

Tekende de auteur in 'Tot ziens daarboven'* ('Au revoir là-haut'; Prix Goncourt 2013) de naweeën van de Eerste Wereldoorlog, dit tweede deel van een driedelig historisch fresco bestrijkt de wankele jaren dertig. Madeleine Péricourt, gescheiden van luitenant Pradelle, de fraudeur uit deel 1, raakt als erfgename, als vrouw en moeder persoonlijk diep betrokken bij de economische en sociaal-politieke onrust. Een typerende mentaliteitsgeschiedenis die opent met de grootse uitvaart in 1927 van haar vader Marcel, de rijke, gerespecteerde bankier, en de tragische val van haar zevenjarige zoon Paul die daarbij verlamd raakt. Aan Madeleine nu de hachelijke taak, de durf ook, het familiale imperium te leiden, haar gehandicapte zoon veilig naar de toekomst te loodsen en op te boksen tegen de masculiene, misogyne cultuur. De lezer is getuige van de route van haar emancipatie, van vallen, opstaan en terugvechten, een ondermijnend, riskant struikelpad, maar waar ook inspirerende troost en steun haar…Lire la suite

À propos de Pierre Lemaitre

CC BY-SA 3.0 - Image by Wikinade

Pierre Lemaitre, né le 19 avril 1951 à Paris, est un écrivain et scénariste français.

Il reçoit le prix Goncourt en 2013 pour Au revoir là-haut et un César en 2017 pour l'adaptation de cette même œuvre.

Biographie

Pierre Lemaitre passe sa jeunesse entre Aubervilliers et Drancy auprès de parents employés, qu'il situe politiquement « à gauche »,.

Psychologue de formation et autodidacte en littérature, il effectue une grande partie de sa carrière dans la formation professionnelle des adultes, leur enseignant la communication, la culture générale ou animant des cycles d'enseignement de la littérature à destination de bibliothécaires.

Il se consacre ensuite à l'écriture en tant que romancier et scénariste, vivant de sa plume à partir de 2006. Il assure chaque mois la rubri…En lire plus sur Wikipedia