Livre
Néerlandais

Licht

Michael Grant (auteur), Maria Postema (traducteur)
De koepel die Perido Beach afsluit van de buitenwereld begint te vervagen. De kinderen kunnen de buitenwereld zien en omgekeerd. Tv-camera’s registreren iedere beweging, terwijl Sam en de anderen nog steeds vechten tegen de Duisternis.
Titre
Licht
Auteur
Michael Grant 1954-
Traducteur
Maria Postema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Light : a Gone novel
Édition
2
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2013
367 p.
ISBN
9789047509103 (hardback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Net als in de vorige vijf delen van de reeks ‘Gone’ wordt in Licht afgeteld naar de ontknoping. Dit keer is dat meteen ook naar de beslissende strijd, naar het eindspel. Zal de koepel die de kinderen scheidt van de volwassenen ooit verdwijnen, en zo ja, zullen de bewoners van de FAKZ er nog zijn om dit mee te maken?
De titel van dit slotdeel klinkt erg luchthartig in vergelijking met die van de vorige delen uit de reeks en lijkt een happy end aan te kondigen. De roman toont echter aan dat ook het licht na de duisternis zijn gevaren en valkuilen kent. Waar de bewoners van de FAKZ in Angst nog te lijden hadden onder de dreiging van totale duisternis, brengt het doorzichtig worden van de koepel nu daglicht, maar voornamelijk een hoop nieuwe problemen met zich mee.
Voor veel kinderen lijkt het of alles al voorbij is. Ze spenderen hun dagen bij de muur, waar ze praten met hun familie. Ze voeren hun taken niet meer uit, waardoor hongersnood opnieuw een probleem dreig…Lire la suite
De jongeren zitten nog steeds in de FAKZ, een ondoordringbare koepel, maar ze zijn niet meer onzichtbaar voor de buitenwereld. Een deel van de buitenwereld wil deze aberratie - waarin volgens hen monsters met bepaalde gaven wonen - vernietigen. Dat lijkt overbodig, want in de ‘binnenwereld’ woedt de strijd zelf in alle hevigheid. Gaia, de gemuteerde dochter van Diana, de Duisternis, wil tijdens het eindspel iedereen uitroeien. Wie zal het licht uiteindelijk zien? Zesde en laatste deel uit de Gone-serie*. Gezien de veelheid van personen en de karaktertekening/-ontwikkeling is het noodzakelijk de delen in volgorde te lezen. Compositorisch wijkt het niet af van eerdere delen: hoofdstukken waarbij de tijd teruglopend wordt weergegeven, veelvuldig wisselend vertelperspectief en vele uiterst gewelddadige scènes. Niet geschikt voor tere zielen. De gevechten herhalen zich, wat kan zorgen voor een bepaalde immuniteit. Vrij volwassen taalgebruik. De serie wordt vakkundig afgerond met een viert…Lire la suite

Gone. Licht

'Licht' is Michael Grants zesde en laatste deel van de serie 'Gone'. Op het einde van deel vijf ('Angst') wordt de koepel waaronder de kinderen van Perdido gevangen zitten doorzichtig. Het bizarre en vijandige universum waarin ze voortdurend strijd moeten leveren om te overleven, is daarmee zichtbaar geworden voor iedereen die zich buiten de koepel heeft opgesteld. Niet alleen de bezorgde ouders bevinden zich daar, maar ook sensatiebeluste toeristen en de pers natuurlijk. Ook in het laatste boek wordt niet enkel gefocust op de wereld van de FAKZ (Fall Out Alley Kinder Zone), maar eveneens op de wereld buiten de koepel en op de plannen van de volwassenen. Er is behoorlijk wat onenigheid over wat er moet gebeuren als de bende losgeslagen kinderen en jongeren uit de koepel zou geraken. Want wat daar gebeurt, is niet zo fraai en voor het eerst wordt dit ook duidelijk voor de buitenwereld. Een aantal van de jongeren uit de FAKZ schijnt ook ronduit gevaarlijk door al de wonderbaarlijke g…Lire la suite

À propos de Michael Grant

Michael Grant, né le 26 juillet 1954 à Los Angeles en Californie, est un écrivain américain de science-fiction, auteur notamment de la série Gone ou encore Animorphs qu'il a co-écrit avec sa femme, la romancière K. A. Applegate.

Biographie

Michael Grant est né en Californie. Il passe la plupart de son enfance aux États-Unis, trois ans en France et presque une année en Italie et aux Açores. Sa femme, Katherine Alice Applegate et lui ont écrit environ 150 livres.

Œuvres

Série BZRK

  1. BZRK, Gallimard Jeunesse, 2012 ((en) En lire plus sur Wikipedia

Suggestions