Livre
Néerlandais

Hoelang nog duurt de nacht

Léonora Miano (auteur), Eva Wissenburg (traducteur)
Een groep mannen verdwijnt uit een Afrikaans dorp en niemand kan vermoeden dat ze waarschijnlijk door slavenhandelaars zijn meegenomen.
Sujet
Slavernij, Afrika
Extra subject
Historische literatuur
Titre
Hoelang nog duurt de nacht
Auteur
Léonora Miano
Traducteur
Eva Wissenburg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La saison de l'ombre
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2015
238 p.
ISBN
9789461642783 (paperback)

Commentaires

In dit verhaal, dat gebaseerd is op feiten, krijgen we te maken met het begin van de tot dan toe nog onbekende slavenhandel in West-Afrika. Een groep mannen verdwijnt uit een dorp en niemand kan vermoeden dat ze waarschijnlijk door slavenhandelaars zijn meegenomen. De vrouwen van wie de zonen niet meer gezien zijn, worden aan de rand van het dorp geïsoleerd om te voorkomen dat hun verdriet zich verspreid. De vertelvorm in deze roman is bijzonder bloemrijk en sfeervol. Het verhaal roept vaag associaties op met de huidige Boko Haram in Nigeria en met bijvoorbeeld de Marrons, de weggelopen slaven in Suriname. Tijdens het lezen waan je je bij een groot vuur waar iemand een verhaal vertelt, een verhaal dat gaat over onbegrip, magie en de kracht van moeders. Miano (1973, Kameroen) woont sinds 1991 in Frankrijk. Dit boek werd onderscheiden met de Prix Fémina, een prestigieuze Franse literatuurprijs.

À propos de Léonora Miano

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Léonora Miano, née le 12 mars 1973 à Douala (Cameroun), est une femme de lettres franco-camerounaise d'expression française.

Biographie

Léonora Miano est née en 1973 à Douala au Cameroun. Elle s'installe en France en 1991, d'abord à Valenciennes puis à Nanterre, pour étudier la littérature américaine. La première œuvre de Léonora Miano, L'intérieur de la nuit, reçoit un bon accueil de la critique francophone. Elle reçoit six prix : Les lauriers verts de la forêt des livres, Révélation (2005), le prix Louis-Guilloux (2006), le prix du premier roman de femme (2006), le Prix René-Fallet (2006), le prix Bernard-Palissy (2006), et le Prix de l'excellence camerounaise (2007). Le magazine Lire le qualifie de meilleur premier roman français de l'année 2005.

Son deuxième roman, Contours du jour qui vient, reçoit en En lire plus sur Wikipedia