Livre
Néerlandais
Titre
Stalker
Auteur
Lars Kepler
Traducteur
Jasper Popma Clementine Luijten
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Stalker
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2014
569 p.
ISBN
9789023488804 (paperback)

Commentaires

PEEPING TÖM

Een stalker filmt vrouwen voor hij ze verminkt en vermoordt. Die filmpjes stuurt hij naar de politie. Daar is het alle hens aan dek, maar Joona Linna, de eigenwijze überflik die erger kan voorkomen, is van de aardbodem verdwenen.

Politie-inspecteur Joona Linna is dood verklaard nadat een dakloze hem zelfmoord heeft zien plegen. De hoogzwangere Margot Silverman wordt de nieuwe expert bij de rijksrecherche en moet de stalker opsporen. Van achter haar computerscherm moet ze machteloos toekijken hoe hij vrouwen bespiedt en filmt, vrouwen die ze pas leert kennen wanneer ze al dood zijn. 'Hij heeft de tijd, geniet van het moment dat eraan voorafgaat... wil ons de levende vrouwen laten zien, wil ze levend bewaren op film', zegt ze over de ongrijpbare voyeur-moordenaar.

Psychiater-hypnotiseur Erik Maria Bark, net als Joona Linna een oude bekende in de Kepler-thrillers, wordt erbij gehaald. Hij moet de getraumatiseerde man van het laatste slachtoffer aan de praat krijgen. Die heeft zijn vermoorde vrouw door het huis gesleept, in bed gestopt en al het bloed opgedweild. Verder kan hij zich niets herinneren. Bark komt een moordende predikant op het spoor én wordt zelf het mikpunt van de stalker. Intussen duikt oo…Lire la suite

Vijfde zelfstandig te lezen thriller van het Zweedse schrijversechtpaar in de serie rond de sympathieke Finse ex-rechercheur Joona Linna. In het vierde deel verdween hij spoorloos, om bij zijn zieke echtgenote en dochter te kunnen zijn, die hij uit handen wilde houden van de gruwelijke moordenaar Jurek Walter. Na de dood van Jurek keert hij terug en mengt zich in een zaak rond een nieuwe seriemoordenaar. Iemand filmt vanuit het donker vrouwen die zich veilig wanen in hun eigen huis, en plaatst deze filmpjes op YouTube. Kort hierna wordt de betreffende vrouw gruwelijk verminkt aangetroffen. Joona maakt geen deel uit van het onderzoeksteam, maar als hij ziet dat het onderzoek de verkeerde richting op gaat, en zijn vriend Erik Maria Bark (psychiater en hypnotiseur) hiervan de dupe dreigt te worden, kan hij niet werkloos aan de kant blijven staan. Fantastische thriller in korte hoofdstukken in een vlotte schrijfstijl. Veel actie, al zijn de misdrijven af en toe wel erg bloederig en iets o…Lire la suite

À propos de Lars Kepler

Lars Kepler est le nom de plume d'un couple d'auteurs suédois de romans policiers, Alexandra Coelho Ahndoril (en) (née le 2 mars 1966 à Helsingborg) et Alexander Ahndoril (en) (né le 20 janvier 1967 à Stockholm).

Œuvres

Série Joona Linna

  1. L'Hypnotiseur, Actes Sud, coll. « Actes noirs », 2010 ((sv) En lire plus sur Wikipedia