Commentaires

Allemaal 'eerste vrouwen'

In De eerste vrouw schetst de Oegandese Jennifer Nansubuga Makumbi (1967) aan de hand van Kirabo een moderne geschiedenis van vrouwen in Oeganda. Het resultaat is een boek vol volkswijsheden en levenslessen.

Wie heeft vrouwen de macht ontnomen? Wie heeft mannen de macht gegeven? De jonge moederloze Kirabo zit vol vragen en zoekt de heks Nsuuta op. Zij zegt: 'Ze verzonnen verhalen (...) Ja, verhalen waar-in onze heerschappij werd gerechtvaardigd. Eerst bedachten ze Kintu en maakten van hem de eerste mens op aarde. En wat betekent het als je de eerste bent?' Kirabo: 'Dat je de winnaar bent, en de leider. O, en de eigenaar.' 'Precies.'

De roman De eerste vrouw is een vervolg op Kintu (2014) waarin Makumbi de geschiedenis van Oeganda aan de hand van mannen schetst. Twee boeken als bakstenen waarmee ze een hiaat in de Oegandese literatuur probeert te dichten. Nee, aan ambitie schort het niet bij Makumbi.

De eerste vrouw begint in 1975, als Oeganda kreunt onder Idi Amin. Ondanks alle dreiging van zijn wrede regime heerst er veel feministische rebellie en wijsheid bij de vrouwen in Kirabo's omgeving.

Kirabo woont in een dorp bij haar oma en opa, met andere kinderen die zi…Lire la suite

Soms kan een vrouw vliegen

In de nieuwe roman van Jennifer Nansubuga Makumbi spelen de mannen slechts bijrollen. Een heks en het bijzondere plattelandsmeisje Kirabo staan centraal in dit intrigerende verhaal over een Oegandese familie.

Na de eerste man is het de beurt aan de eerste vrouw. Met haar grote, veelstemmige roman Kintu trok de Oegandees-Britse schrijver Jennifer Nansubuga Makumbi een eigen versie van de ontstaansmythe van haar volk door tot onze tijd. In haar nieuwe werk, De eerste vrouw, zou Kintu's legendarische wederhelft Nnambi in het middelpunt moeten staan, maar Makumbi heeft iets anders in petto.

De Nnambi in dit boek is een ander archetype: de kwade stiefmoeder, 'de feeks', zoals ze wordt genoemd. Die heeft geen zin om een onbekende dochter van haar man uit een eerdere affaire op te nemen in haar welgestelde gezinnetje in de stad Kampala. Deze Kirabo, een ouder meisje uit een traditioneel dorp, is de heldin in de roman (dat vermeldt Makumbi in een lijstje met personages). Ze kent haar moeder niet en groeit op bij haar grootouders op het platteland.

Daar woont ook een 'heks', Nsuuta, een intrigerende vrouw die haar gezichtsvermogen in rap tempo verliest en met wie Kirabo's vader een…Lire la suite

De jonge Kirabo gaat op zoek naar haar eigen plek in de wereld. Haar zoektocht voert langs verhalen vertellende oma's en leert haar dat niets is wat het lijkt: de stad versus het achterland, vriendinnen komen tegenover elkaar te staan, vijanden blijken meer van elkaar te houden dan verwacht. De grote sterke man lijkt in vrouwenlevens slechts een bijrol te spelen. Is het de liefde voor de man en haar kinderen waardoor de man uiteindelijk 'de angel uit de vrouw' weet te trekken? Een bijrol speelt hier het onderdrukkende regime van Idi Amin, waardoor familieleden verdwijnen. Zeer meeslepend geschreven. Roman die zich afspeelt in Oeganda, met veel lagen waardoor ieder zijn/haar eigen verhaal hierin zal lezen, zoals het bij goede wereldliteratuur hoort te zijn. Grote klasse. De Oegandese schrijfster debuteerde in 2020 met 'Kintu'* en won daarmee diverse prijzen.

Zonder zorgen je bilspleet tonen

Warme coming-of-age-roman over een meisje dat opgroeit in het Oeganda van Idi Amin.

Aan het begin van De eerste vrouw gaat de twaalfjarige Kirabo te rade bij de blinde dorpsheks Nsuuta. Ze hoopt op informatie over haar moeder, die haar als baby verliet en over wie niemand haar iets wil vertellen. Er huizen twee ikken in haar, waarvan er een zo nu en dan buiten haar lichaam treedt om slechte dingen te doen. Dat is de oerstaat, vertelt de heks haar. Ooit waren vrouwen formidabel, onbevreesd, sterk, luidruchtig, trots en onafhankelijk, maar dat was teveel voor de wereld, die de oerstaat uit de vrouw verdreef.

Vorig jaar verscheen Kintu, het veelgeprezen debuut van de Oegandese schrijver Jennifer Nansubuga Makumbi in Nederlandse vertaling. Dat intrigerende verhaal gaat over stamoudste Kintu Kidda, die in 1750 een vloek over zichzelf en zijn clan afroept die generaties lang zal doorwerken. Kintu is volgens de legende de naam van de eerste mens in de overlevering: een man.

Haar nieuwe roman baseert Makumbi op het Oegandese scheppingsverhaal van de eerste v…Lire la suite

À propos de Jennifer Nansubuga‏ Makumbi

Jennifer Nansubuga Makumbi est une romancière et nouvelliste ougandaise, écrivant en anglais. Ses écrits s'appuient fortement sur les traditions orales des Gandas, en particulier les mythes, les légendes, les contes et les dictons populaires.

Biographie

Jennifer Nansubuga Makumbi naît et grandit à Kampala, en Ouganda. Ses parents se séparent quand elle a deux ans et pendant deux ans elle vit avec son grand-père. Sous le régime d'Idi Amin Dada, son père, banquier, est arrêté et brutalisé. Jennifer Makumbi est élevée ensuite par sa tante. Elle vit d'abord avec sa famille à Nakasero, puis plus tard à Kololo. Elle effectue des études supérieures en anglais et littérature anglaise à l'université islamique d'Ouganda, où elle dirige une revue universitaire, The IUIU Mirror. Puis elle enseigne, à la fin des années 1990, tout en se consacrant à l'écriture. En septemb…En lire plus sur Wikipedia