Livre
Néerlandais

Damiaan@godmail.com

Damiaan@godmail.com

Public cible:
12-14 ans et plus
In plaats van veilig en voor die tijd comfortabel in Tremelo te blijven wonen, trok Jozef De Veuster (Pater Damiaan) naar Hawaï. En toen daar een vrijwilliger gezocht werd om bij de melaatsen van Molokaï te gaan wonen, heeft hij zich spontaan aangeboden.
Titre
Damiaan@godmail.com
Auteur
Herman Van Campenhout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2009
123 p.
ISBN
9789059325203

Commentaires

Naar aanleiding van de heiligverklaring van Jozef De Veuster stuurt Herman Van Campenhout, in het verleden godsdienstleraar, een reeks e-mails van de aarde naar de hemel. Van Campenhout zendt zijn openlijke vragen naar damiaan@godmail.com. In de geleidelijk aan persoonlijker wordende berichten geeft pater Damiaan antwoord. In een eigenwijze en openhartige stijl vertelt hij hem over zijn leven. Van Campenhout is zelf geïnspireerd door Damiaan, zowel als mens en als buitengewoon persoon, en schrijft over overeenkomsten en herkenningspunten tussen hun beide levens. Informatieve stukjes vullen de e-mails tussen beide heren aan. Damiaan@godmail.com ambieert geen biografie of nauwkeurige levensbeschrijving te zijn, maar een persoonlijk verhaal over wie Damiaan was, hoe hij leefde en wat hem bezielde om zich bij een klooster aan te sluiten, een gevaarlijke zeereis te ondernemen en aan de andere kant van de wereld voor onbekende melaatsen te zorgen.

De schrijfstijl is informeel …Lire la suite
Een origineel uitgewerkt en bondig boekje over de Vlaamse rooms-katholieke priester Damiaan (1840-1889), de in oktober 2009 heilig verklaarde priester die in het Hawaï van de 19e eeuw zijn leven opofferde voor de op het schiereiland Molokaï weggestopte melaatsen. Zijn leven wordt beschreven in de vorm van een e-mailwisseling tussen de Vlaamse auteur en hem. Dit gebeurt zonder opsmuk en wordt allengs ontdaan van zowel valse geruchten als mythevorming. Tussen de mails door staat op grijs getinte pagina's zakelijke informatie, die een goed tijdsbeeld geeft en de antwoorden van pater Damiaan verduidelijkt. De verdienste van dit boekje is dat Damiaan niet heiliger wordt gemaakt dan hij in feite was én dat dit gebeurt door eigentijdse vragen te stellen die eerlijk en geloofwaardig worden beantwoord. Als laatste valt te lezen hoe het Damiaan in de hemel vergaat: er zijn daar zelfs protestanten en mormonen! Het boek telt enige zwart-witfoto's uit Damiaans leven, een kaartje, eveneens in zwart…Lire la suite

damiaan@godmail.com

Hoe breng je Grootste Belg Pater Damiaan, toch niet meteen het hipste onderwerp voor een jeugdig publiek, toch tot bij die doelgroep? Laten we er de moderne media bij halen, dacht Herman van Campenhout en kwam prompt met godmail op de proppen. Ah ja, waar wij ons op aarde behelpen met hotmail en aanverwanten, moet de hemel toch wel zeker ook een soortgelijk communicatiemiddel hanteren? Op die manier kan onze Herman een familiair contact opbouwen met de man die zich opofferde voor de melaatsen, een feit dat zowat iedereen wel op school leert.
Resultaat: een vlot weghappend verhaal dat ingaat op de misverstanden en roddels die Damiaan omring(d)en. De mailtjes tussen de twee mannen worden afgewisseld met informatieve stukjes en dito foto’s. Wie geïnteresseerd is in het leven van deze indrukwekkende persoonlijkheid die Damiaan ofte Jozef De Veuster was, krijgt op een beperkt aantal bladzijden een verrassend compleet beeld.
Minpunt: dat godmailgedoe is bij momenten behoorlijk o…Lire la suite