Livre
Néerlandais

De Daisy sisters

Henning Mankell (auteur), Edith Sybesma (traducteur)

Commentaires

Hoewel Henning Mankell in Zweden en daarbuiten dankzij de bejubelde 'Wallander'-reeks voornamelijk bekend is als misdaadauteur, maakt hij ook furore als schrijver van romans. In navolging van het succes van zijn misdaadtitels worden ook zijn romans nu een voor een in het Nederlands vertaald. Zo verscheen bij uitgeverij De Geus De Daisy sisters, dat Mankell al in 1982 in het Zweeds publiceerde.

De roman vertelt het verhaal van drie generaties vrouwen die geboren worden en opgroeien op een vrij laag treetje van de Zweedse sociale ladder. Elk op hun manier proberen de vrouwen hun schijnbaar onontkoombare toekomst ? een leven als fabrieksarbeidster met een huwelijk waarin ze niet echt gelukkig zijn ? te ontwijken, maar het lot lijkt hen steeds voor te zijn. Mankell schetst op treffende wijze hoe de levensloop van bepaalde mensen ook in de twintigste eeuw nog sterk gedetermineerd kan zijn, ook al doen ze nog zo hard hun best om tegen de stroom in te zwemmen. De vrouwen die de…Lire la suite
De vooral vanwege zijn politieromans met rechercheur Wallander in de hoofdrol wereldwijd geliefde Zweedse auteur (1948) beschrijft in deze in 1982 in het Zweeds verschenen roman het leven van een aantal vrouwen (moeders, dochters en vriendinnen) tussen 1941 en 1981. Hij vermengt de persoonlijke lotgevallen met de veranderende sociaal-historische context tussen oorlog, economische vooruitgang en de vrouwenbeweging met ‘zelfverwerkelijking’ als de rode draad. Tijdens een fietstocht door Zweden noemen de 17-jarige Elna en haar vriendin Vivi zich ‘de Daisy Sisters’ en dromen van een opwindend leven met ongekende mogelijkheden. De dromen worden echter ruw verstoord als Elna door een dronken grenssoldaat wordt verkracht. Het resultaat is dochter Eivor. Ook haar dromen en wensen vallen ruw door mannelijk geweld in duigen. In nuchtere, zeer directe taal, voorzien van zeer veel details verkondigt Mankell (soms wat langdradig) zijn boodschap: pas de herkenning en erkenning ervan dat het individ…Lire la suite

À propos de Henning Mankell

Henning Mankell, né le 3 février 1948 à Stockholm et mort le 5 octobre 2015 à Göteborg, est un romancier et dramaturge suédois, particulièrement connu comme l'auteur d'une série policière ayant pour héros l'inspecteur Kurt Wallander du commissariat d'Ystad, une ville de Scanie proche de Malmö, dans le sud de la Suède. Mankell a également publié des ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Origines familiales et jeunesse

Ses parents ont divorcé alors qu'il avait un an. Sa mère partie, il est élevé par son père, juge d'instance. Il grandit à Sveg dans le comté de Jämtland et à Borås .

À seize ans, il part en stop pour Paris, où il reste quelques mois, travaill…En lire plus sur Wikipedia