Vier jongens van begin twintig sluiten vriendschap voor het leven maar toch blijkt dat één van hen een vreselijk geheim met zich meedraagt.
Titre
Een klein leven
Auteur
Hanya Yanagihara
Traducteur
Josephine Ruitenberg Kitty Pouwels
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A little life
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2016
751 p.
ISBN
9789046820315 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

Waarom 'Een klein leven' toch een groots boek is

Een klein leven, een vuistdikke roman over vriendschap en wreedheid, betekende de wereldwijde doorbraak van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. Op donderdag 6 oktober komt ze naar cultuurhuis Flagey in Brussel voor een gesprek met radiomaakster Ruth Joos. Voor Knack nam Joos haar bestseller opnieuw ter hand.

De afgelopen zomer verspreidde de Nederlandse vertaling van A Little Life, dat vorig jaar onder meer de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize haalde, zich als een lopend vuurtje over vaderlandse terrassen en koffiebars, over verre vakantieoorden en – zoals dat tegenwoordig gaat – Instagram-accounts. Toch zou je de roman verre van met een zorgeloos vakantiegevoel associëren. Hij wordt bejubeld of gehaat, er wordt om gehuild of mee gelachen. ‘Authentiek!’ roepen voorstanders. ‘Goedkoop effectbejag!’ tieren tegenstanders. Hij laat niemand onberoerd, zoveel is zeker.

Dat heeft om te beginnen te maken met het onderwerp: Een klein leven is gebaseerd op het spraakmakende leven van de Amerikaanse arts Carleton Gajdusek, die de twijfelachtige eer heeft zowel Nobelprijswinnaar als pederast te zijn. Maar er is ook Hanya Yanagihara’s scherpe pen. De 42-jarige schrijfster, die Hawaïaans-Koreaanse roots heeft, zet haar lezers van bij…Lire la suite

In New York worden vier jongens, begin twintig, vrienden voor het leven. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Hij slaagt er niet in zijn verleden te verwerken en het lijkt erop dat ontsnapping aan de demonen uit zijn jeugd onmogelijk is. De lezer wordt meegenomen naar een duistere wereld van kindermisbruik. Hij realiseert zich dat het onmogelijk is de wonden die ontstaan zijn door het misbruik te helen. Deze omvangrijke roman die van begin tot eind de lezer overweldigt, is shockerend maar ontroert ook door de onvoorwaardelijke vriendschappen. Dit is de tweede roman van de auteur (1975) en stond op de shortlist van de Man Booker Prize 2015.

À propos de Hanya Yanagihara

CC BY 2.0 - Image by Ubud Writers & Readers Festival

Hanya Yanagihara (née le 20 septembre 1974) est une romancière, éditrice et écrivaine voyageuse américaine. Elle a grandi à Hawaï.

Jeunesse

Résidente de quatrième génération à Hawaï, Yanagihara est née à Los Angeles, en Californie. Son père, l'hématologue/oncologue Ronald Yanagihara, est originaire d'Hawaï tandis que sa mère est née à Séoul. Yanagihara est en partie d'origine japonaise grâce à son père. Enfant, elle déménage fréquemment avec sa famille, vivant à Hawaï, à New York, dans le Maryland, en Californie et au Texas. Elle fréquente aussi le lycée Punahou à Hawaï.

Yanigahara déclare que son père l'a présentée dès son enfance aux œuvres de Philip Roth et aux « écrivains britanniques d'un certain âge », comme Anita Brookner, Iris Murdoch et Barbara Pym. Elle déclare que « les écrivains contemporains que j'admire le plus sont Hilary Mantel, Kazuo Ishiguro et John Ban…En lire plus sur Wikipedia