In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholische moeder te zorgen.
Titre
Shuggie Bain
Auteur
Douglas Stuart
Langue
Anglais
Éditeur
London: Picador, 2021
430 p.
ISBN
9781529019292 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

In het Glasgow van de jaren tachtig is Shuggie (Hugh) Bain degene die op zijn alcoholische moeder past. Ze leven in grote armoede. Soms is er gewoon geen eten, soms moeten de munten uit de gasmeter uitkomst bieden. De vader heeft het gezin al lang verlaten, de oudste zus vertrekt al jong naar Zuid-Afrika, de grote broer gaat het huis uit zodra hij kan, maar kleine Shuggie blijft door alles heen loyaal aan zijn moeder. Zelf worstelt hij met zijn identiteit, hij wordt vreselijk gepest en voor homo uitgescholden. Het zegt hem allemaal niks. Hij houdt gewoon niet van voetballen en de manier waarop mannen met vrouwen omgaan. Het verhaal, dat vrijwel geen humor of lichtheid kent, geeft een realistisch beeld van het leven van de onderklasse in Britse steden, dat in het Thatchertijdperk nog zwaarder was dan tegenwoordig. De gebeurtenissen zijn voor een groot deel autobiografisch en het taalgebruik is doorspekt met typisch Schotse (en Glaswegian) uitdrukkingen. Het boek is het debuut van de au…Lire la suite

À propos de Douglas Stuart

Douglas Stuart, né le 31 mai 1976 à Glasgow, est un écrivain britannique.

Biographie

Douglas Stuart a obtenu une licence au Scottish College of Textiles et une maîtrise au Royal College of Art de Londres. Il s'installe à New York à l'âge de 24 ans pour commencer une carrière dans la création de mode.

Il a travaillé pour de nombreuses marques, dont Calvin Klein, Ralph Lauren, Banana Republic et Jack Spade.

Il possède la double nationalité britannique et américaine.

Œuvres

  • Shuggie Bain, New York, Grove Press, 2020, 448 p. (ISBN 978-0-8021-4804-9)

Prix