Livre
Néerlandais

IQ 140

Dirk Bracke (auteur), Herman Van Campenhout (auteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Lauren is hoogbegaafd en heeft een klas overgeslagen. In haar nieuwe klas voelt ze zich een buitenbeentje. Dan leert ze Jonathan kennen op het schoolbal. Hij is ook hoogbegaafd. Lauren is meteen verliefd, maar een pijnlijke gebeurtenis verstoort hun prille romance.
Titre
IQ 140
Auteur
Dirk Bracke Herman Van Campenhout
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
194 p.
ISBN
9789059328365 (hardback)

Commentaires

Je rot vervelen tijdens een wiskundetoets, veel jongeren kunnen zich het niet voorstellen. Toch begint IQ 140 met dit tafereel. Het boek is de aftrap van de serie ‘Portret’, een nieuwe young adultreeks van uitgeverij Abimo. ‘Portret’ focust op de leefwereld van bijzondere jongeren en in het geval van IQ 140 op het leven van twee hoogbegaafde pubers. Hoewel Lauren en Jonathan een hoog IQ hebben, voelen ze zich op sociaal gebied vaak ongemakkelijk. Hun tijd op de middelbare school gaat gepaard met pesterijen, verveling en eenzaamheid. Tot ze elkaar ontmoeten op een galabal en op slag verliefd worden. Samen voelen ze zich sterk en kunnen ze de hele wereld aan. Of toch niet? Wanneer er een naaktfoto van Lauren op haar school rondgaat, wordt hun prille liefde op de proef gesteld. Wie is er verantwoordelijk voor deze misselijkmakende grap en hoe zal Jonathan reageren?
Dirk Bracke en Herman Van Campenhout hebben ervoor gekozen om het verhaal te vertellen vanuit twee perspe…Lire la suite
Twee hoofdbegaafde, ietwat wereldvreemde jongeren die weinig aansluiting vinden bij hun klasgenoten, ontmoeten elkaar bij een galabal. Lauren en Jonathan herkennen in elkaar een gelijkgestemde ziel en de vonk slaat al snel over. Beiden worstelen met het feit dat ze anders zijn en vaak mikpunt van spot. Het thema hoofdbegaafdheid wordt op een invoelende manier neergezet. De rest van het boek komt minder uit de verf en is een opeenstapeling van clichématige, hyperrealistische jongerenthema´s. Laurens klasgenoten zetten elkaar aan tot comazuipen, waarna een van hen in comateuze toestand in het ziekenhuis belandt. Er worden naaktfoto’s van Lauren – gemaakt in de kleedruimte van het zwembad – verspreid door de hele school. En dan slikt haar vriendin Evelyn ook nog een overdosis pillen. Het achterplat vermeldt dat dit het eerste boek is in de serie 'Portret', een ‘hartverwarmende YA-reeks met brandend actuele thema’s’. Maar als kick-off van een nieuwe serie overtuigt dit boek niet. Met ruim…Lire la suite

IQ 140

Een eerste boek in de nieuwe Portret-serie van Abimo is een verhaal over hoogbegaafdheid.
Hoewel er in verband met hoogbegaafdheid vaak gekozen wordt voor een mannelijk hoofdpersonage, koos Bracke hier voor een meisje. Lauren is het buitenbeentje op haar school, ze zit twee jaar voor in het middelbaar. Zoals veel hoogbegaafde kinderen heeft ook zij het moeilijk met het handhaven van sociale contacten, maar gelukkig is er Evelien met wie het echt klikt. En dan komt Jonathan in haar leven, ook hoogbegaafd. Maar uiteraard loopt deze prille romance niet volledig van een leien dakje, anders zou het ook geen echt Bracke-boek zijn…
Nadat hij voor zijn vorige boek samenwerkte met Helen Vreeswijk, werd deze roman samen met Herman van Campenhout geschreven. Om de beurt schreven ze een hoofdstuk. Net zoals Bracke is Van Campenhout vooral bekend voor zijn boeken rond actuele thema’s. Beiden schuwen het realisme niet en dat blijkt ook in dit boek.
Op zich, zeker wanneer we het ve…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia