Livre
Néerlandais

De nieuwe jongen

David Almond (auteur), Marta Altés (dessinateur), Annelies Jorna (traducteur)
Dan en Maxie krijgen vlak voor de meivakantie een nieuwe jongen in de klas. Het is moeilijk om contact met George te krijgen. Wat is er aan de hand met deze bijzondere jongen? En waarom wordt hij geobserveerd door een begeleidster, mevrouw Kristal? Dan en Maxie willen George helpen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
De nieuwe jongen
Auteur
David Almond
Dessinateur
Marta Altés
Traducteur
Annelies Jorna
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Brand new boy
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
283 p. : ill.
ISBN
9789045126012 (hardback)

Commentaires

In de klas van de vrienden Dan (eigenlijk Daniel) en Maxie komt in de week voor de meivakantie een nieuwe jongen, George, en wel een heel bijzondere jongen. En met hem mee komt een begeleidster, mevrouw Kristal, die in de klas zit om te observeren en steeds maar aantekeningen maakt. Voor de klasgenoten is het heel moeilijk om tot George door te dringen. Hij reageert ook amper en als hij reageert op een mechanische wijze in superbeleefde standaardzinnen. Dan en Maxie hebben met hem te doen en besluiten hem te helpen. Dan komen ze er al snel achter dat George nóg vreemder is dan ze dachten. Vlot leesbaar, met sprankelende dialogen, en goed gestructureerd verhaal (met duidelijke spanningsboog en een goede dosis humor) rond een heel bijzonder experiment op een basisschool. De thema’s vriendschap en elkaar altijd helpen, alsmede wat het betekent om als mens een eigen wil te hebben, worden goed uitgewerkt. De enigszins cartoonachtige zwart-witte tekeningen passen goed bij de sfeer. Een int…Lire la suite

De nieuwe jongen

Daniel is enig kind en leeft gelukkig samen met zijn moeder en de kat Kasjka. Op een dag voelt hij dat er iets staat te gebeuren op school. De directeur en de leerkrachten zijn gespannen en de leerlingen worden samengeroepen in de aula ... Plots gaat de deur open en komt er een jongen binnen, gevolgd door een dame. De directrice verwelkomt overenthousiast de jongen en stelt hem aan de leerlingen voor als George. George is heel bleek en staart voor zich uit. Hij komt in de klas van Daniel terecht. Daniel en zijn vriend Maxi zoeken spontaan contact met George. Ze voelen dat George geen gewone jongen is. Hij is enorm sterk in rekenen, maar kan met moeite praten of emoties tonen.  Er is iets vreemd aan hem, maar wat? En waarom blijft die dame steeds bij hem?Dit 284 pagina’s tellende boek laat je niet los en wil je in één keer uitlezen.Daniel leeft een normaal en gelukkig leven. Het woord en het gevoel gelukkig zindert doorheen dit verhaal. Daniel s…Lire la suite

À propos de David Almond

David Almond, né le 15 mai 1951 dans le district métropolitain de Gateshead, est un écrivain britannique, auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il a publié plusieurs livres et a reçu de nombreux prix parmi les plus prestigieux à récompenser la littérature de jeunesse, dont la médaille Carnegie et un prix international : le prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture.

Quelques prix et distinctions

  • Médaille Carnegie 1998 pour Skellig
  • Prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture 2010, pour l'ensemble de son œuvre
  • Prix Sorcières 2011, catégorie Roman adolescent, pour Le Sauvage, illustré par Dave McKean
  • Prix des libraires du Québec section Jeunesse 2017 pour Le Garçon qui n…En lire plus sur Wikipedia