Livre
Néerlandais
Na een traumatische ervaring trekt een vrouw de wereld over en speelt een engelenrol in een groot straattheater in Australie͏̈; een toeschouwer wordt verliefd op haar.
Titre
Paradijs verloren : roman
Auteur
Cees Nooteboom
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
159 p., [8] p.pl.
ISBN
9789023464693 (hardback)

Commentaires

Paradijs verloren is een mooi geschreven en fijn geconstrueerde novelle. Alleen jammer dat de schrijver zo nodig ook nog de metafictietour opmoest. In de proloog is het al meteen raak en observeert de schrijver een medepassagierster die een boek leest, waarvan hij de titel net niet kan onderscheiden. Maar hij weet het wel: "Het is dit boek, een boek waaruit ze verdwijnt, samen met mij." In de epiloog treffen ze elkaar weer; deze keer niet in het vliegtuig maar in de trein. Ze heeft hetzelfde boek bij als toen, nu wel herkenbaar voor de nieuwsgierige ogen van de schrijver: Paradijs verloren, de Nederlandse vertaling van John Miltons grootse 17e-eeuwse poëtische epos over de zondeval, Paradise lost. Het metagesprek dat dan plaatsvindt, bespaar ik u, al levert het af en toe wel een leuke uitspraak op; van haar bv.: "Heeft u weleens nagedacht over degene die het paradijs bedacht heeft? Een plek zonder misverstanden? De mateloze verveling die daar moet heersen kan alleen maar…Lire la suite
Een keine roman met een grote titel, nl. met een verwijzing naar de klassieker Paradise Lost van Milton. De intertekstualiteit beperkt zich niet tot de titel, het hele verhaal is doordrenkt van directe (o.a. citaten) en indirecte verwijzingen naar dit boek - overigens ook naar andere werken uit de wereldliteratuur. Ondanks deze zwaarwichtigheid leest het boek vlot. Het is opgebouwd uit twee verhalen die eerst op zichzelf lijken te staan, maar uiteindelijk toch samenvallen. De hoofdpersoon van het eerste verhaal is gefascineerd door engelen. Na een traumatische ervaring trekt zij de wereld over en speelt ze een engelenrol in een groot straattheater in Australië. De hoofdpersoon van het tweede verhaal ontmoet haar tijdens dit festival en wordt verliefd op haar, maar hun liefde is gedoemd, want “engelen horen niet bij mensen”. Dit engelachtige gegeven, de onalledaagse personages, een venijnige uithaal naar de literatuurkritiek en de mooie zinnen maken dit boek een plezier om te lezen. In…Lire la suite

À propos de Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Image by Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis « Cees » Johannes Jacobus Maria Nooteboom, né le 31 juillet 1933 à La Haye, est un écrivain néerlandais. Auteur d’une œuvre inclassable qui va du roman philosophique à l’essai journalistique en passant par des chroniques de voyages et des poèmes, il est une personnalité majeure de la littérature néerlandaise depuis 1950.

Biographie

Après une scolarité difficile dans des monastères augustins, il entreprend plusieurs voyages en Europe et au Suriname. En 1955, il publie son premier roman Philippe et les autres, inspiré d'un voyage en auto–stop à travers l'Europe. Depuis quarante ans, Cees Nooteboom a écrit de nombreux récits, nouvelles, romans et poèmes. En dehors des voyages, il partage son temps entre Amsterdam et Berlin, et l'été en Espagne.

Il est élu membre de l'Académie d…En lire plus sur Wikipedia