Livre
Néerlandais

Brood en spelen

Bart Chabot (auteur)
Verslag van de theatertournee 'Apocrief' in de periode 1998-2000 van Herman Brood, Jules Deelder en Bart Chabot.
Titre
Brood en spelen
Auteur
Bart Chabot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2002
669 p.
ISBN
90-388-1408-9

Commentaires

Brood en spelen is het derde en voorlaatste deel van Bart Chabots biografie van Herman Brood. Op het achterplat van het boek heeft Martin Bril lovende woorden voor de eerdere delen ervan en in 'NRC Handelsblad' schreef Joost Zwagerman dat "de literaire kwaliteiten van Chabots reeks over Herman brood [...] totnogtoe onderbelicht gebleven" zijn. Volgens mensen als Zwagerman, die op pathologische wijze in elk schrijfsel een monument van Literatuur zien, is Brood en spelen dus blijkbaar een literaire biografie. Rustig, Joost, easy.

Brood en spelen beschrijft integraal (669 bladzijden!) de theatershow die Herman Brood, Jules Deelder en Bart Chabot in een schier eindeloze reeks Nederlandse en Vlaamse schouwburgen op het podium brachten tussen 1998 en 2000. De show werd zo goed als volledig geïmproviseerd. Dat moest ook wel, gezien Broods gezondheidstoestand. "...improvisatie is de enige redding voor mensen-zonder-geheugen", zegt hij zelf. Avond na avond zit het d…Lire la suite
In de periode 1998-2000 maakte het drietal Bart Chabot, Herman Brood en Jules Deelder onder de naam 'Apocrief' een tournee langs diverse Nederlandse en Vlaamse theaters. 'Brood en spelen' is het door Bart Chabot geschreven, omvangrijke verslag ervan. In het boek ligt de nadruk vooral op de persoon Herman Brood (1946-2001), het boek is dan ook tevens het derde deel in de vierdelige biografie die Chabot over Herman Brood schrijft (deel 1. 'Broodje gezond'; deel 2. 'Broodje halfom'; in voorbereiding deel 4. 'Broodje springlevend'). De gebeurtenissen voorafgaand, tijdens en na de voorstellingen en de, bij tijd en wijle uiterst venijnige, machtsstrijd tussen de junkies Jules Deelder en Herman Brood worden door Chabot op een nogal afstandelijke manier beschreven. Maar 'Brood en spelen' is vooral het verhaal van de naderende ondergang van Herman Brood, die een jaar na het einde van de tournee zelfmoord zou plegen. Gebonden, kleine druk.