Boek Nederlands

De hoge bergen van Portugal

Yann Martel (auteur), Marijke Versluys (vertaler)

De hoge bergen van Portugal

Yann Martel (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
Yann Martel, de succesauteur van Het leven van Pi, bewijst zich met De hoge bergen van Portugal andermaal als een magische meesterverteller. In deze grootse roman verweeft Martel met bravoure de levens van drie mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben: de jonge Tomás, een archivaris; Eusebio Lozora, een patholoog; en de Canadese senator Peter Tovy.
Wanneer Tomás aan h
Onderwerp
Zoektochten Portugal
Titel
De hoge bergen van Portugal
Auteur
Yann Martel
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The high mountains of Portugal
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
318 p.
ISBN
9789044630121 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

'Zoek en vind je chimpansee!'

Sommige boeken overvleugelen hun schepper in roem. Het leven van Pi - dertien miljoen keer gesleten én verfilmd door Ang Lee - is zo'n boek. Maar de schrijver, hij ploegde rustig voort. Hoewel, Yann Martel rustig? In De hoge bergen van Portugal zet hij zijn studie over religie in alle hevigheid verder.

Yann Martel verschijnt aan me als een djinn: hoewel ik hem heb geroepen, schrik ik me alsnog een aap wanneer hij als uit het niets naast me opduikt. Geen tel geleden - ik heb amper met de ogen geknipperd, sta ook nog op precies dezelfde plek bij het raam tweehoog in het Brusselse Literatuurhuis Passa Porta - zag ik hem nog door de Dansaertstraat lopen! Mensen zijn van minder bijgelovig geworden. Ik denk al over drie mogelijke wensen na, maar mijn watervlugge djinn zit alweer aan tafel mijn exemplaar van De hoge bergen van Portugal te bekijken, te betasten en te besnuffelen. Uit zijn koortsige, kritische wijze van handelen kan ik maar één iets afleiden: Martel houdt voor 't eerst zijn roman, id est de Nederlandse vertaling, in handen. Het is een magisch moment, zij het van korte duur want de djinn heeft het boek alweer verveeld opzij gelegd. Zijn aandacht is nu op mij gericht: 'Shoot!'

Het is haast ondenkbaar dat deze hyperbeweeg…Lees verder