Boek
Engels

Transcendent kingdom

Yaa Gyasi (auteur)

Transcendent kingdom

Genre:
Een dochter van twee emigranten uit Ghana, die neurowetenschappen studeert, neemt tijdens haar promotietraject noodgedwongen haar depressieve moeder in huis en blikt terug op het heftige verleden van het gezin.
Titel
Transcendent kingdom
Auteur
Yaa Gyasi
Taal
Engels
Uitgever
[London]: Viking, 2020
261 p.
ISBN
9780241433386 (paperback)

Besprekingen

Gifty groeide samen met haar broer Nana op in Alabama als dochter van twee emigranten uit Ghana. Nu studeert ze neurowetenschappen in Californië, ze wil zichzelf bewijzen als zwarte vrouw in een van de moeilijkste onderzoeksgebieden en ze wil weten hoe het bewustzijn van de mens werkt. Tijdens haar promotietraject neemt ze noodgedwongen haar depressieve moeder in huis en blikt terug op het heftige verleden van het gezin. Actuele en tijdloze onderwerpen als discriminatie, migratie, depressie, geloof, opvoeding en drugs spelen een belangrijke rol in het verhaal. De soepele schrijfstijl van Gyasi giet dit alles in een aangrijpend en meeslepend verhaal. De auteur (1989) is geboren in Ghana en groeide op in Huntsville, Alabama. In 2016 debuteerde ze met de succesvolle roman ‘Homegoing’ (Weg naar huis), waarin cultuur en migratie tevens een grote rol spelen en die meerdere prijzen won.

Over Yaa Gyasi

CC BY 2.0 - Foto van/door Bank Square Books

Yaa Gyasi (Mampong, Ghana, 1989) is een Ghanees-Amerikaans schrijfster. Haar achternaam wordt uitgesproken als de Engelse uitspraak van "Jessie".

Biografie

In 1991 emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten, waar haar vader zijn promotie afrondde aan Ohio State University.

Vanaf 1999 woonde het gezin, bestaande uit Gyasi, haar ouders en haar twee boers, in Huntsville (Alabama), waar haar moeder, Sophia Gyasi, verpleegkundige is, en haar vader, Kwaku Gyasi, hoogleraar Frans aan de Universiteit van Alabama in Huntsville, onderdeel van de University of Alabama. Ze waren lid van de Pinksterbeweging. Ze was lid van het kerkkoor en het schoolkoor. Ze woonden in een buurt waar voornamelijk witte mensen woonden, en op de school waar Gyasi heen ging waren de andere leerlingen ook vrijwel allemaal wit.

Haar favoriete televisieprogramma was Reading Rainbow van PBS Kids, met als host de Amerikaanse acteur LeVar Burton. He…Lees verder op Wikipedia