Boek Nederlands

Goal!

Vivian Den Hollander (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)

Goal!

Vivian Den Hollander (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Genre:
In de reeks:
Tim is pas verhuisd en sluit zich aan bij een voetbalclub. Het duurt even voor hij zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe team, maar langzaam ontwikkelt Tim zich tot sterspeler.
Onderwerp
Voetbal Verhuizen
Titel
Goal!
Auteur
Vivian Den Hollander
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
86 p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen in Scoren!
ISBN
9789000308156 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Vivian den Hollander gaf jarenlang les in het basisonderwijs, maar is ondertussen al meer dan tien jaar fulltime schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Goal!, over de jonge voetballer Tim, verscheen eerder apart en in de bundel Scoren!, maar wordt nu opnieuw uitgegeven als eerste deel in de reeks ‘Blauw-wit’.
Tim is net verhuisd en speelt met de bal in de tuin. Hij droomt ervan een groot voetballer te worden. Maar dan vliegt de bal tegen het raam van het schuurtje. Papa neemt de bal af en Tim slentert met een pruillip zijn nieuwe straat in. Op een veldje aan het eind van de straat spelen een aantal jongens en meisjes voetbal. Hij herkent onmiddellijk enkele van zijn klasgenootjes en zou natuurlijk graag meespelen. Maar plots krijgt hij een bal in zijn oog, met een grote blauwe plek als gevolg. Thuis willen zijn ouders geen ongelukjes meer, maar ze besluiten Tim in te schrijven in de plaatselijke voetbalclub. Hij krijgt nieuwe kleren en voetbalschoenen en is …Lees verder
Tim kan na de verhuizing niet erg wennen in het nieuwe dorp waar ze hem ook nog plagen omdat hij zo klein is. Hij wordt lid van voetbalvereniging Blauw-Wit en maakt in de kampioenswedstrijd een belangrijk doelpunt, terwijl hij eigenlijk geblesseerd is. Dan vindt iedereen hem een held en noemt niemand hem meer 'Ukkie'. Vlot geschreven verhaal over een droom die veel jongens hebben: het winnende doelpunt scoren in een belangrijke wedstrijd. De korte, getitelde hoofdstukken, een ruime bladspiegel en duidelijk lettertype maken het boek toegankelijk. De stijl is eenvoudig, met korte zinnen en veel dialoog. Een groot aantal tekeningen in grijze tinten ondersteunt de tekst. Het omslag is, net als de illustraties, aantrekkelijk. Het boek is eerder in meerdere drukken uitgegeven met tekeningen van Harmen van Straaten. Over Tim bij Blauw-Wit verscheen tevens 'Op de lat'*. Een leuk boek voor een groot lezerspubliek met een niet heel verrassend of spannend verhaal. Vanaf ca. 8 jaar.