Boek
Nederlands

Knotsspannend

Tosca Menten (auteur), Elly Hees (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Bundeling van twee verhalen. Kaya en Simon nemen het op tegen de afschuwelijke juffrouw Pots en het leven van Foppe wordt op zijn kop gezet door zijn tweelingbroer Stef en een magische steen. Vanaf ca. 9 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
humor
Titel
Knotsspannend
Auteur
Tosca Menten
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Goor, © 2017
509 p. : ill.
ISBN
9789000353866 (paperback)

Besprekingen

Bundeling van twee boeken van deze populaire schrijfster. In 'Juffrouw Pots' zitten Kaya en Simon in groep zeven bij juffrouw Francien, maar de juffrouw gaat trouwen en verhuizen. Stel op sprong wordt juffrouw Pots aangenomen. Ze is afschuwelijk, chagrijnig en geeft veel straffen. Kaya en Simon worden wakker uit hun winterslaap. Juffrouw Pots moet weg! In 'De verschrikkelijke steen' wordt Foppes tweelingbroer Stef erg gepest. Dankzij een steen met toverkracht weet Stef de grote pestkop te verslaan, maar hij gebruikt deze kracht ook tegen andere mensen. Foppe wil hem tegenhouden en steelt ook een toversteen, maar dan loopt alles uit de hand en ontstaat er een strijd tussen de twee broers wie nu de sterkste is. De verhalen worden verteld in goed en humoristisch Nederlands, met veel woordgrapjes, verbeelding en plezier. De karikaturale tekeningen bij beide verhalen versterken de inhoud en zijn raak geschetst in zwarte lijnen, ingevuld met waterige ecoline. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Tosca Menten

CC BY 3.0 - Foto van/door Vriend van Tosca Mensen

Tosca Menten (Woerden, 11 december 1961) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Loopbaan

Menten ging na het gymnasium naar de kunstacademie. Daarna werkte ze dertien jaar als docente tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. In 1999 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Van Goor. Sinds 2003 is zij fulltime schrijver. In 2005 komen haar boeken voor het eerst voor op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Vanaf 2012 tot en met 2016 was Menten vaste columnist in de weekkrant voor kinderen Kidsweek. Haar boeken kenmerken zich door ongebreidelde fantasie en (bizarre) humor. Diverse boeken zijn vertaald, verfilmd en bekroond.

Prijzen en nominaties

  • 2010: Internationale White Raven voor Dummie de mummie en de gouden scarabee

Suggesties