Boek
Nederlands

Bèta

Tomas Ross (auteur)
In 1996 wordt de wereld opgeschrikt door een nieuwe ziekte, waardoor de maatschappij totaal verandert; de machthebbers beschikken over een serum, maar houden dat verborgen voor het volk.
Titel
Bèta
Auteur
Tomas Ross
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2020
271 p.
ISBN
9789403115511 (paperback)

Besprekingen

Deze 'toekomstthriller' van Tomas Ross (ps. van Willem Hogendoorn, geb. 1945) speelt zich af rond 1996. De nieuwe, ongeneeslijke ziekte Bèta heeft de maatschappij volledig veranderd. Hoofdpersoon Tom Weber en zijn vrouw Loes worden geconfronteerd met deze ziekte: hun dochtertje overlijdt en Loes raakt besmet. Weber wordt gedwongen gescheiden van haar te gaan leven. Echter, de machthebbers zijn in het bezit van een uiterst kostbaar serum, dat zij geheim wensen te houden voor het volk. Tom Weber raakt hiervan op de hoogte en brengt het - ondanks veel tegenwerking - uiteindelijk in de openbaarheid. Een spannend en (hier en daar wel erg) fantasierijk verhaal uit 1987, waarin handig ingespeeld is op de aids-problematiek.

Over Tomas Ross

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (Den Bommel, 16 september 1944), is een Nederlands schrijver die voornamelijk bekend is geworden door zijn misdaadromans in het genre faction (deels fictie, deels realiteit).

Biografie

Hij werd geboren als Willem Pieter Hogendoorn, eigenlijk toevallig te Den Bommel (Goeree-Overflakkee), omdat zijn vader als politieman vanuit Den Haag daarheen werd overgeplaatst. Willems vader Pieter Gerardus Hogendoorn (1912-1971) was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep Albrecht en werd na de oorlog gevraagd bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een instantie die in veel van Ross' boeken is terug te vinden. Hogendoorn volgde het gymnasium Sorghvliet (hetgeen toen nog " 's Gravenhaags Christelijk Gymnasium" heette) te Den Haag en deed in 1964 staatsexamen. Vervolgens studeerde hij korte tijd geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1966-1969 deed hij de School voor…Lees verder op Wikipedia