Boek
Nederlands

Het vreugdevuur der ijdelheden

Tom Wolfe (auteur)

Het vreugdevuur der ijdelheden

Een rijke effectenhandelaar in New York ziet zijn wereld in elkaar storten nadat hij is doorgereden na een verkeersongeluk waarvan een zwarte jongen het slachtoffer werd.
Titel
Het vreugdevuur der ijdelheden
Auteur
Tom Wolfe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bonfire of the vanities
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1988
555 p.
ISBN
90-351-0627-X

Besprekingen

Sherman McCoy, 38 jaar, is obligatiebelegger op Wall Street, met een jaarsalaris van $980.000, een pak van $2000, schoenen van $650 per paar (uit Londen), een huis in het sjieke deel van Manhattan ontworpen door zijn vrouw (binnenhuis-architecte) met een maandelijkse hypotheekaflossing van $21.000, met Chippendale-meubilair en Laura Ashley-kleedjes, een dochtertje van zes jaar en een minnares een paar blokken verderop. Kortom: een leven van overvloedig moeten verdienen om de nog overvloediger uitgaven te kunnen bijhouden. Maar als McCoy in de aanzienlijk minder sjieke wijk de Bronx verdwaalt en daar bij een dodelijk ongeluk betrokken raakt, merkt hij hoe diep een 'Meester van het Universum' (zoals hij zichzelf in dagdromen noemt) kan vallen. Briljante New Yorkse roman vol bijtende humor, waarin de moderne statusverslaafden genadeloos worden ontleed door een groot schrijver (1931), met een onbeperkt literair wapenarsenaal. Een overdonderend en huiveringwekkend panorama. Uitstekend vert…Lees verder

Over Tom Wolfe

Thomas (Tom) Kennerly Wolfe (Richmond (Virginia), 2 maart 1930 - Manhattan, 14 mei 2018) was een Amerikaans auteur en journalist. Het verwerven of verliezen van sociale status is een belangrijk thema in zijn journalistiek en literair werk.

Wolfe was een van de grondleggers van New Journalism, een vorm van journalistiek die een mengeling is van gebruikelijke journalistieke methoden en de literaire methoden van de Beat Generation-schrijvers. Zijn essaybundel The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby uit 1965 wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van de New Journalism. Hij schreef over Amerikaanse subculturen zoals de hippiecultuur en het gebruik van lsd in de hippiecultuur. In zijn boek The Right Stuff beschrijft hij dan weer de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart, met veel aandacht voor de piloten die door de geluidsmuur vlogen en de eerste astronauten.

In 1987 verscheen zijn roman The Bonfire of the Vanities (Het vreugd…Lees verder op Wikipedia