Boek
Nederlands

Het leukste abc ter wereld

Tom Schamp (auteur), Sylvia Vanden Heede (vertaler)
+1
Het leukste abc ter wereld
×
Het leukste abc ter wereld Het leukste abc ter wereld
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Het leukste abc ter wereld
Auteur
Tom Schamp
Vertaler
Sylvia Vanden Heede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'ABC de Tom
Editie
3
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[60] p. : ill.
ISBN
9789401401975 (hardback)

Besprekingen

Veni, Vidi en Vicky

Zijn boek Tel mee met Otto draagt Tom Schamp op "aan de thuisblijvers". Hij geeft die thuisblijvers dan ook een grappig en mooi kartonboek om zich mee te amuseren. Ze kunnen meerijden met Otto, allerlei vreemde personages tegenkomen en zich op reis wanen.

Deze keer maakte Schamp geen lusboek dat je in twee richtingen kunt lezen, maar verder zijn er wel de vertrouwde elementen uit de Otto-reeks: veel humor, oog voor detail, visuele verrassingen en auto's, veel auto's. Zo telt Otto "4 zo-goed-als nieuwe vierdehandswagens". Op dezelfde pagina zien we een eekhoorn die met een 4X4 rijdt en een heuse boomstam met twee vogels erop vervoert.

In zijn herkenbare stijl maakte Schamp een telboek waarin veel kleine dingen te ontdekken zijn. Dat alles wordt overgoten met taalspelletjes en subtiele humor. Zo staat er op de eerste pagina: "1 auto. 1 leerling-chauffeur en 1 boom!".

Ook Schamps Het leukste abc ter wereld is een veelgelaagd boek dat iets biedt voor alle leeftijde…Lees verder

Tom Schamp is bekend van zijn eerdere boeken over Otto. Het kleine katje ging op de achterbank van zijn vaders auto al op weg naar de stad en op wintersport. In Tel mee met Otto gaan Otto en zijn vader opnieuw de weg op, ditmaal naar een nog onduidelijke bestemming. Onderweg telt Otto één auto, twee beren, drie wilde wegwerkers… Waar gaat iedereen toch heen?
Het vierkante boek met hardkartonnen pagina’s begint direct aan de binnenkant van de cover. We zien een wegwijzer met ‘Thuis’ erop, waar een touw om is geknoopt dat de lezer heel het boek door kan volgen, tot bij de grote uitklapbare plaat die verduidelijkt waar alle weggebruikers heengaan. Zoals we van Schamp gewoon zijn, raak je niet uitgekeken op de platen die hij heeft volgestopt met allerlei voertuigen en dieren. Elke dubbele pagina is aan een cijfer van één tot tien gewijd. De weinige tekst daagt peuters en kleuters uit tot het meetellen van de grote objecten, maar geeft hen ook andere opdrachtjes: ‘Wat zie je no…Lees verder
Bijzonder origineel en kleurrijk ABC-boek. Elke letter krijgt een dubbele pagina. Een bonte stoet aan activiteiten, onderwerpen en voorwerpen passeert de revue. Bijzonder is dat het hier niet, zoals in veel ABC-boeken gebruikelijk, steeds verwijzingen zijn naar woorden die beginnen met de desbetreffende letter, maar dat de letter ook midden in het woord of aan het eind kan zitten. Zo ontstaan erg humoristische zinnen zoals bij de letter B: ‘De big band banjert met veel bombarie door de buurt. Maar waar is de bombardon?’ Bij veel voorwerpen zijn woorden of korte zinnen toegevoegd, waardoor vaak per letter een verhaal ontstaat. Er wordt gespeeld met taal, waarbij onder meer alliteratie een belangrijke rol speelt. De illustraties beelden de letters op speelse wijze uit (zoals bij de V met vogels ‘vliegend in V-formatie’, maar ook met het V-gebaar van ‘Victorie’). Op de kleurrijke prenten is enorm veel te ontdekken. Op de schutbladen worden namen (en de begrippen mama en papa) in illustra…Lees verder

Het leukste ABC ter wereld

Tom Schamp heeft het alfabet nader bekeken en zijn impressie ervan neergezet in dit boek. Hij weet op meesterlijke wijze de letters tot leven te laten komen. Daarbij houdt hij zowel rekening met de jonge kijker als met de oudere lezer. Voor iedere leeftijd valt er dus wel wat te ontdekken in zijn illustraties. De brandende hoepels die met ovenwanten worden vastgehouden, komen me meteen weer voor de geest. Wie al (wat ) kan lezen kan de korte zinnen en de woorden bij de illustraties lezen en daarin op zoek gaan naar de letter, fantasievol in beeld gebracht op die pagina.
Ik vind dit wel een passende samenvatting: een kijkfestijn voor jong en oud!

Over Tom Schamp

Tom Schamp (Mortsel, 22 mei 1970) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Schamp studeerde Toegepaste Grafiek in Brussel, gevolgd door een jaar Illustratie en Grafische Technieken in Polen. Na zijn studies ging hij voor uitgeverij Averbode werken. Daar maakte hij covers voor de nieuwe boeken. Intussen tekende Schamp al meerdere malen voor weekbladen als Humo en kranten als De Morgen en De Standaard.

Werk en achtergrond

Schamp werd aanvankelijk geïnspireerd door de klare-lijntekeningen van Joost Swarte en Ever Meulen. In de loop der jaren ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die erg kleurrijk is. Pastels kom je zelden tegen. Schamps voorkeur gaat duidelijk uit naar donkere, volle kleuren, die het geheel iets magisch, soms zelfs iets angstaanjagends geven.

Zijn illustraties lijken op het eerste zicht misschien wel naïeve en kinderlijke tekeningen, maar ze vertelle…Lees verder op Wikipedia

Suggesties