Boek
Nederlands

Vertraging : roman

Tim Krabbé (auteur)
+1
Vertraging : roman
×
Vertraging : roman Vertraging : roman

Vertraging : roman

Genre:
Als zijn vliegtuig vertraging heeft in Sydney, probeert een man een jeugdliefde op te sporen.
Onderwerp
Australië
Titel
Vertraging : roman
Auteur
Tim Krabbé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009
143 p.
ISBN
9789044613537 (paperback)

Besprekingen

Prometheus heeft het goede idee gehad om de belangrijkste werken van Tim Krabbé terug uit te geven, en de lezers de gelegenheid te geven om kennis te maken met de kunstige schrijfstijl van deze auteur, of zich verder te verdiepen in deze werken. Op een democratische wijze toegang krijgen tot smaakvolle boeken, die werkelijk een diversiteit weet te brengen van stijlen. Het gaat om 'Het gouden ei', 'De paardentekenaar', 'De vertraging', 'De renner' en 'Grot'... Vijf werken die elk een deelaspect van het complex en rijk oeuvre weet weer te geven. Elk van deze boeken zijn een knappe kennismaking voor diegenen die, net zoals ikzelf, eigenlijk niet vertrouwd waren met de werken van deze auteur. Echte aanraders, want het zijn stuk voor stuk boeken die op een vermakelijke en vlotte manier een stukje literatuur weten te brengen, en die zeer zeker meesterwerkjes zijn. Eigenlijk zonde te merken dat we deze auteur miskennen. Met 'Vertraging' gaan we een tranche de vie beleven uit het leven van Ja…Lees verder
Deze korte roman van Krabbé verscheen eerder als feuilleton in 'De Volkskrant'. Het is het verhaal van de televisiepresentator (quizmaster) Jacques Bekker die bij een tussenlanding in Sydney vertraging oploopt bij de overstap. Hij besluit Moniek, een jeugdliefde van dertig jaar daarvoor, op te zoeken. Bij de ontmoeting raakt hij echter onmiddellijk betrokken bij de vlucht van deze Moniek, die gezocht wordt wegens fraude. Er volgt een spannende en dramatische tocht door Australië. Bekker ontdekt dat zijn geïdealiseerde jeugdliefde een illusie is, maar kan zich tegelijk niet onttrekken aan de spanning van de vlucht voor de autoriteiten. De roman heeft als onderliggend thema het noodlot en de verloren jeugd. Een interessant boek waarin de auteur bewijst dat literatuur en spanning heel goed verenigbaar zijn. Ook dit boek heeft een filmisch karakter. Winnaar van de Gouden strop 1995. Paperback, vrij kleine druk.

Over Tim Krabbé

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Nijs, Jac. de / Anefo

Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen.

Biografie

Familieleden en opleiding

Krabbé stamt uit een creatieve familie. Zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders; zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster; zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder en zijn halfbroer Mirko Krabbé is multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon heeft. Naast schrijven en schaken heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-…Lees verder op Wikipedia