Boek
Nederlands

Kathy's dochter : roman

Tim Krabbé (auteur)
+1
Kathy's dochter : roman
×
Kathy's dochter : roman Kathy's dochter : roman

Kathy's dochter : roman

In de relatie van een middelbare man met een jonge vrouw zet zich zijn verliefdheid als jongeman voor haar moeder voort.
Onderwerp
Liefde
Titel
Kathy's dochter : roman
Auteur
Tim Krabbé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009
270 p.
ISBN
9789044613568

Besprekingen

Prometheus heeft het goede idee gehad om de belangrijkste werken van Tim Krabbé terug uit te geven, en de lezers de gelegenheid te bieden om kennis te maken met de kunstige schrijfstijl van deze auteur, of zich verder te verdiepen in deze werken. Op een democratische wijze toegang krijgen tot smaakvolle boeken, die werkelijk een diversiteit weet te brengen van stijlen. Het gaat om 'Het gouden ei', 'De paardentekenaar', 'De vertraging', 'De renner' en 'Grot'... Vijf werken die elk een deelaspect van het complex en rijke oeuvre weet weer te geven. Elk van deze boeken zijn een knappe kennismaking voor diegenen die, net zoals ikzelf (ik beken) eigenlijk niet vertrouwd waren met de werken van deze auteur. Echte aanraders, want het zijn stuk voor stuk boeken die op een vermakelijke en vlotte manier een stukje literatuur weten te brengen, en die zeer zeker meesterwerkjes zijn. Eigenlijk zonde te merken dat we deze auteur miskennen. Dit zesde boek is een perfecte aanvulling op deze reeks, en …Lees verder
Autobiografisch getinte roman van Tim Krabbé (1943), waarin de 19-jarige auteur een korstondige, heftige liefdesrelatie heeft met het meisje Teuntje/Tineke/Kathy in 1962. Zevenendertig jaar later wordt contact opgenomen door haar 28-jarige dochter na het overlijden van Kathy. Er bloeit een even gepassioneerde relatie op; opnieuw echter mag deze niet duren. Krabbé beschrijft de gevoelens van toen én nu. Deze roman werd niet erg positief ontvangen in de media; vooral stoorde men zich aan het openhartige taalgebruik in erotische scènes. Toch is het een geslaagde, zelfs goede roman, die net als ander werk van Krabbé zeer geschikt lijkt voor verfilming. Vooral de vertelstijl van Krabbé is uitermate interessant en maakt ook deze roman weer tot een vlot leesbaar verhaal. Het bijna kinderlijke gebruik van expliciete termen past bij de verliefdheid van de 19-jarige en de 'herboren' 56-jarige. Paperback, vrij kleine druk.

Over Tim Krabbé

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Nijs, Jac. de / Anefo

Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen.

Biografie

Familieleden en opleiding

Krabbé stamt uit een creatieve familie. Zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders; zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster; zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder en zijn halfbroer Mirko Krabbé is multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon heeft. Naast schrijven en schaken heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-…Lees verder op Wikipedia