Boek
Nederlands

Donderkat vs kettingzaag

Thijs Goverde (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Donderkat vs kettingzaag
×
Donderkat vs kettingzaag Donderkat vs kettingzaag
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op de vlucht voor een bende schurken komen Michael, Gaby en hun ouders diep in het oerwoud terecht. Ook daar blijken ze niet veilig, dus schiet moeder in actie: ze is wetenschapper en probeert bommen te maken om zo de schurken onschadelijk te maken.
Titel
Donderkat vs kettingzaag
Auteur
Thijs Goverde 1971-
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Holland, 2013
182 p. : ill.
ISBN
9789025112172 (hardback)

Besprekingen

Donderkat vs Kettingzaag is het vervolg op Donderkat. In dit boek blies de moeder van Michael en Gaby — beter bekend als de Donderkat — met zelfgemaakte bommen gebouwen op van schurken als bankdirecteur Dogger en hamburgerfabrikant Smek. Omdat die hier niet zo blij mee waren, vluchtte de Donderkat met haar gezin naar de oerwouden van Boegoe-Boegoe.
Waar Donderkat werd verteld vanuit het perspectief van Gaby, is in Donderkat vs Kettingzaag haar broertje Michael de ik-persoon. Heel beeldend beschrijft hij hoe zijn knaloranje Boegoenese vriendinnetje Kwetter hen leert leven als echte Boegoenezen: boomslingeren, naaktlopen en — heel smerig — het ontbijt voorkauwen en vervolgens in elkaars mond spugen. Michael heeft het al snel naar zijn zin en hier in het oerwoud zijn ze veilig. Nou ja, op de grond lopen bloeddorstige alligators met de bek open en de bomen zitten vol met Sissipi-slangen en boomleeuwen, maar verder is het er heerlijk rustig.
Totdat en…Lees verder
Michael (ik-figuur) is met zijn vader, moeder en zus Gaby gevlucht naar het land Boegoe-Boegoe. Ze wonen nu in een boom midden in het oerwoud, waarin ze zich zonder kleren via lianen verplaatsen. Ze worden op de hielen gezeten door een bende boeven, die onschuldige kinderen tot gehakt vermaalt en er mjamburgers van produceert. Het gezin blijkt ook in Boegoe-Boegoe niet veilig. De moeder, een wetenschapper, probeert bommen te maken om de schurken onschadelijk te maken; de vader, oud bankmedewerker, lukt het om de laptop van de schurken te bemachtigen en goede zaken op de beurs te doen; de kinderen worden gesteund door Kwetter, een knaloranje Boegoe-Boegoe meisje met grote kwaliteiten. En dan is er ook nog een geheimzinnige kanoman in het spel. Dit fantasievolle verhaal bevat heel veel actie. Soms is het wat te veel van het goede, waardoor de verhaallijn ondersneeuwt. Thema's als opkomen voor het milieu, goed en kwaad, vriendschap en solidariteit spelen een rol, maar verdwijnen door al …Lees verder

Over Thijs Goverde

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Thijs Goverde (Nijmegen, 22 april 1976) is een Nederlands kinderboekenschrijver en cabaretier.

Biografie

Kinderboekenschrijver

Goverde studeerde filosofie te Nijmegen en debuteerde in 1998 in het kinderboekenfonds van Uitgeverij Holland met De Purperen Koningsmantel. Verhalen hieruit verschenen eerder in het tijdschrift Donald Duck. Sindsdien zijn meerdere kinderboeken, vertalingen en korte verhalen verschenen.

De boeken van Thijs Goverde kenmerken zich door sprookjeselementen in combinatie met een ongebreidelde fantasie. Zijn boek De Wraak van de Meesterdief was in Nederland genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs en stond op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook in Vlaanderen was hetzelfde boek genomineerd voor de kinderjury prijs. In 2008 stond het boek "De jacht op de Meesterdief" op de longlist voor de Prijs van de Nederlan…Lees verder op Wikipedia

Suggesties