Boek
Nederlands

Hond bijt wolf

Sylvia Vanden Heede (auteur), Marije Tolman (illustrator)

Besprekingen

Het zit Hond niet mee. Hij heeft een bot, maar Wolf wil het ook. Bovendien haalt zijn baas Pup in huis. Daar is Hond allesbehalve blij mee. Maar dan krijgt hij een idee. Als Wolf op Pup past, geeft hij hem een bot in ruil. En zo gebeurt het. Tot Hond wroeging krijgt… In dit derde boek in de reeks over Wolf en Hond puzzelt Sylvia Vanden Heede — zoals steeds — de korte woorden die onze taal rijk is tot eenvoudige zinnen, en knutselt ze deze zinnen tot een amusant en boeiend verhaal. Hierbij gebruikt ze, zeker in het begin van het boek, regelmatig rijm, zoals ‘Hap naar je baas: / Hap, snak, au! / Gil, grom, raas: / Snak, hap, grauw!’ Ze breidt niet alleen de woordenschat van de lezers danig uit door veel synoniemen te noemen, dit zorgt er ook voor dat de taal speels klinkt. Bijvoorbeeld: ‘Hond huilt./ […] / Hij jankt en snikt. / ‘Mijn bot, mijn bot!’ schreit hij.’ Op andere momenten verschijnen woorden als ‘klier’, ‘knot’ en ‘grien’, die vele jonge lezers waarschijnlijk onbekend zijn, ma…Lees verder
In dit derde boek* met Wolf en Hond als personages maakt Wolf Hond weer het leven zuur. Wolf is vaak en graag boos, want dat hoort bij hem. Hond wordt daar bang van. Hij is liever lief en braaf. Maar als baas een nieuwe pup koopt, Hond de schuld krijgt van het kattenkwaad van Pup en Wolf hem dan ook nog gaat sarren met Pup, is de maat vol. Hond bedenkt een plan. De spanningsboog van het verhaal wordt goed vastgehouden en de karakters van de drie hoofdpersonen komen uitstekend uit de verf. Het hele verhaal is gezet in een duidelijk lettertype, met eenlettergrepige woorden en korte zinnen, AVI-M3. Daarbij is gebruikgemaakt van hoofdletters en leestekens. De leuke aquarel- en pentekeningen in kleur vormen een mooie aanvulling op de tekst. Een spannend, wat dikker eerste leesboek voor de beginnende lezer die van een uitdaging houdt. Ook geschikt om voor te lezen. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties