Boek
Nederlands

Het woeste boek van Wolf en Hond

Sylvia Vanden Heede (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
Het woeste boek van Wolf en Hond
×
Het woeste boek van Wolf en Hond Het woeste boek van Wolf en Hond
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Wolf is de neef van Hond. Hond is tam en vaak bang. Wolf is wild en sluw. AVI-M3. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Bevat
Onderwerp
Wolven, Honden
Leesniveau
AVI Start, AVI M3, AVI 1, AVI 2
Titel
Het woeste boek van Wolf en Hond
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
342 p. : ill.
ISBN
9789401409308 (hardback)

Besprekingen

Bundeling van de drie eerder los verschenen boekjes over de neven Wolf en Hond. Hond is tam, weet veel, is goedgelovig en een beetje bang. Wolf is zijn wilde neef, sluw, gemeen, dol op rijm, maar hij kan niet lezen. Hond heeft heel wat te stellen met Wolf. De verhalen voor beginnende lezers zijn heel knap geschreven in een heel natuurlijk taalgebruik vol grappige wendingen (waaronder sprookjeselementen uit ‘De wolf en de zeven geitjes’), woordgrapjes en leuke rijmpjes. De schrijfster besteedt binnen de verhaallijn ook aandacht aan typische taalproblematiek voor beginnende lezers, zoals woorden die op elkaar lijken (bos en baas) en woorden die je qua klank kunt omkeren (dag en gat). De spanningsboog van de verhalen wordt goed vastgehouden en de karakters van de hoofdpersonen komen uitstekend uit de verf. De tekst bestaat uit eenlettergrepige woorden en korte zinnen, is gezet in een duidelijk lettertype en bevat hoofdletters en leestekens, AVI-M3. De sfeervolle aquarel- en pentekeningen…Lees verder

Het woeste boek van Wolf en Hond

Zelden zo moeten lachen om een boek dat slechts bestaat uit eenlettergrepige woorden (AVI M3). Het blijkt toch echt een kunst te zijn, om met die 'handicap' toch een spannend verhaal te schrijven met boeiende personages. In dit boek werden drie verhalen over 'Wolf en Hond' gebundeld; 'Wolf en Hond', 'Wolf, Hond en Kat' en 'Hond bijt Wolf'. Sylvia vanden Heede verdiende haar strepen voornamelijk met de boeken rond 'Vos en Haas', maar ik ben blij dat ik ook deze personages mocht leren kennen. Naast humoristisch zijn haar verhalen ook best spannend, zeker voor jonge kinderen. Om voor te lezen vanaf vijf jaar en om zelf te lezen vanaf zes jaar, zelfs na slechts enkele maanden leesonderwijs. De illustraties zijn van de hand van Marije Tolman, ondertussen ook lang niet meer onbekend of onbemind. Ze geven 'Wolf en Hond' de levendigheid die je ook in de tekst terugvindt.


Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede sp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties