Boek
Nederlands
Titel
De glazen stolp
Auteur
Sylvia Plath
Vertaler
René Kurpershoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bell jar
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
288 p.
ISBN
9789023482642 (hardback)

Besprekingen

Sylvia Plath beneemt een halve eeuw later nog altijd de adem

Wie 'De glazen stolp' (1963) voor het eerst leest, begrijpt waarom Sylvia Plath een icoon werd. Fraai knettert het proza, de literaire kracht zwelt voelbaar aan naarmate je in het boek vordert. De roman verschijnt nu in De Bij Klassieken-reeks in een herziene vertaling.

Als je De glazen stolp dichtslaat, kun je alleen maar verzuchten hoe ongelofelijk jammer het is dat Plath niet langer leefde en meer werk naliet. Plath is geboren in 1932 en als er niets dramatisch was gebeurd, zou ze nu 82 worden. Maar op haar 30ste vergaste ze zichzelf, met haar hoofd keurig op een doekje in de oven.

Desondanks zit Plath als een spin in het web van de literatuur, met vele navolgers en voorbeelden. Ze voelde sterke verwantschap met Virginia Woolf. Ook het werk van W.B. Yeats, Henry James en D.H. Lawrence intrigeerde haar.

In De glazen stolp (1963) probeert de hoofdpersoon een klein stukje Finnigan's Wake van James Joyce te ontwarren en wemelt het van verwijzingen naar beroemde auteurs, al wordt niemand bij naam genoemd. Ook jaartallen ontbreken, wat het verhaal, dat speelt gedurende zes zomermaanden, een hallucinante tijdloosheid geeft.

Vijgenboom

De glazen stolp gaat over de onmogelijkheid om te kiezen. Dat verwoordt Plath in een bijzond…Lees verder

Esther Greenwood, een projectie van de schrijfster, is twintig en intelligent. Met een beurs studeert zij aan een college. Daarnaast schrijft ze. Met enkele verhalen heeft zij een prijs gewonnen die bestaat uit een maand luxueus leven in New York en werken bij een befaamd redactrice. Als ze hierna thuiskomt, blijkt ze te zijn afgewezen voor de schrijfcursus van een beroemd schrijver. Ze verliest al haar zekerheden en probeert zelfmoord te plegen. Ze wordt net op tijd gered en moet maanden in een psychiatrische kliniek blijven. De Amerikaanse Sylvia Plath (1932-1963) leefde de laatste acht jaar voor haar zelfmoord op 30-jarige leeftijd in Engeland. Haar faam rust op zeer persoonlijke gedichten, verhalen en deze autobiografische roman, waarin ze enerzijds vrolijk, kritisch en satirisch mensen en instituties bekijkt, maar anderzijds haar grote angsten niet verbergt, zodat ze a.h.w. haar latere zelfmoord verklaart. Ontroerende en boeiende roman. Kleine druk.

Over Sylvia Plath

Sylvia Plath (Boston (Massachusetts), 27 oktober 1932 – Londen, 11 februari 1963) was een Amerikaanse dichteres, romanschrijfster en essayiste. Hoewel ze vooral bekend is om haar poëzie, oogstte ze ook faam met haar semiautobiografische roman The Bell Jar ("De glazen stolp"), waarin haar worsteling met depressies gedetailleerd wordt beschreven. Na haar zelfmoord is ze voor velen een icoon geworden. Postuum werd haar in 1982 de Pulitzerprijs voor poëzie toegekend.

Leven

Sylvia Plath werd geboren in Jamaica Plain, een buitenwijk van Boston. Haar talent uitte zich al vroeg, ze schreef haar eerste gedicht toen ze acht jaar oud was. Haar vader Otto Plath, hoogleraar zoölogie en Duits, en auteur van een boekje over hommels, overleed rond die tijd, op 5 oktober 1940. Plath zette haar literaire aspiraties door, probeerde gedichten en verhalen in Amerikaanse tijdschriften gepubliceerd te krijgen en oogstte enig succes.

Sylvia l…Lees verder op Wikipedia