Boek
Nederlands

Het meisje met de groene ogen

Siobhan Hayes (auteur), Tjalling Bos (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Vanuit de schoolbus staart Katy Rivers recht in Genevieves helgroene ogen. Vanaf dan achtervolgt het mysterieuze meisje haar overal. Ze geeft Katy een geheimzinnige smaragdgroene hanger, bedreigt haar en is vastbesloten haar plek in te nemen – tegen elke prijs.
Titel
Het meisje met de groene ogen
Auteur
Siobhan Hayes
Vertaler
Tjalling Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Poison heart
Uitgever
Houten: Van Goor, 2012
245 p.
ISBN
9789047520146 (paperback)

Besprekingen

Volwassen worden is een zware klus. Dagelijks sleurt de gemiddelde tiener zichzelf en zijn verwarde emoties 's ochtends vroeg uit bed, om zich 's middags op school te verliezen in een labyrint van sociale stress en prestatiedruk, waarna hij 's avonds urenlang smachtend naar zijn kalvergeliefde de sterren aanbidt. Mentale bijstand in deze sores wordt geleverd door de lokale boekwinkel en bibliotheek; een bijna onafgebroken rist van ontwikkelingsromans staat voor consultatie tot hun beschikking.
Siobhan Hayes roert door haar variant op dit genre, net zoals vele andere young adult-auteurs de laatste jaren, een paar druppels bovennatuurlijke honing, om haar debuutroman Het meisje met de groene ogen nog wat smeuïger te maken. Het verhaal van de creatieve Katy, die op zestienjarige leeftijd al met heftige levensproblemen kampt, balanceert 243 pagina's lang hinderlijk tussen een realistische en een fantastische roman. Katy wordt geschetst als een licht telepathische/helderziende …Lees verder
Er gebeuren rare dingen in het leven van Katy (16) en dat begon toen ze in de bus een meisje indringend naar haar zag kijken. Ze was gefascineerd door haar groene ogen en plots duikt dit meisje, Genevieve, overal in haar omgeving op; bij haar thuis, in haar klas, ze palmt haar vrienden in en heeft bovendien haar zinnen gezet op Katy's vriendje. Genevieve lijkt overal beter in te zijn op een bijna onmogelijke manier. Katy voelt zich belaagd, terwijl haar omgeving dit geheel anders ziet en het zelfs opneemt voor Genevieve. Met haar buurjongen, journalist Luke, gaat ze op zoek naar de waarheid over Genevieve en wat ze ontdekken stelt hen absoluut niet gerust. In deze psychologische thriller vol tienerromantiek wordt afwisselend naar paranormale en logische verklaringen gezocht en dat maakt het net interessant. Het verhaal is zeer vlot en meeslepend geschreven. Een echte pageturner vol verrassende wendingen voor lezers vanaf ca. 15 jaar.

Het meisje met de groene ogen

Wanneer Katy's bus een andere bus voorbij rijdt, verandert Katy’s leven voorgoed. Een meisje met groene ogen staart Katy doordringend aan. Katy kan niet anders dan haar hand tegen de ruit te drukken en terug te kijken. Het meisje drukt haar hand ook tegen de ruit. Ze passen precies in elkaar. Katy’s leven gaat zijn gewone gang. Ze krijgt een relatie met één van de knapste jongens op school, Merlin. Katy’s leven is één en al rozengeur en maneschijn. Tot ze het meisje opnieuw ontmoet. Het lijkt alsof deze mysterieuze meid, Genevieve, haar met zwarte magie heeft behekst. Sinds ze Genevieve kent, loopt alles ook mis. Katy krijgt ruzie met haar boezemvriendinnen, Nat en Hannah. Bovendien snoept Genevieve ook nog eens Merlin van haar af.  
Katy dreigt zich te verliezen in de zwarte magie en alle negatieve emoties er rond. Maar dan is er Luke, de nuchtere buurjongen. Hij helpt Katy om uit de negatieve spiraal te blijven. Hij gaat samen met Katy op zoek naar de waarheid achter het myste…Lees verder