Boek
Nederlands

Zonnige zomer : kijk- en zoekboek

+1
Zonnige zomer : kijk- en zoekboek
×
Zonnige zomer : kijk- en zoekboek Zonnige zomer : kijk- en zoekboek

Zonnige zomer : kijk- en zoekboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Hardkartonnen prentenboek met grote zoekplaten zonder tekst waarin een indruk wordt gegeven van het leven in de zomer in de stad en ommelanden. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Zomer
Titel
Zonnige zomer : kijk- en zoekboek
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Sommer-Wimmelbuch
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
[14] p. : ill.
ISBN
9789020964820

Besprekingen

Het derde boek van Berners veel geprezen kijk-en zoekboekenserie over de seizoenen grijpt plaats in hetzelfde decor als de vorige twee boeken, Wat een winter! en Leve de lente! We bewegen ons telkens van de stadsrand (een groot huis, een boerderij), naar het stadscentrum (station, cultureel centrum, marktplein, winkelparadijs), om te eindigen in het stadspark. Zo kunnen we door de boeken heen volgen wat er daar per seizoen verandert: andere groenten in de winkel, het stadspark leeg in de winter, overvol in de zomer, etc. Er zijn nog andere verhalende evoluties, zoals de school die gebouwd wordt en in het nog te verschijnen herfstboek zal opengaan, of de schoorsteenveger die telkens een ander huis onder handen neemt. Er zijn constanten, zoals een aantal personages die steeds terugkomen. Er is zelfs regressie: het model van de trein wordt steeds ouder.

In Zonnige zomer leeft de stad op en bruist van de activiteiten. Een plotse regenbui deert de bewoners niet…Lees verder
Dit grote hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken bevat zeven kijk- en zoekplaten die telkens twee bladzijden beslaan. Ze tonen zomerse taferelen op het platteland en in de stad. In huizen, winkels, tuinen en parken, in het station en op straat zijn mensen in hun dagelijkse bezigheden te zien. Ze zijn aan het werk, kuieren, genieten van het zomerweer, doen inkopen, sporten, spelen, lezen, maken een praatje en nog zoveel meer. Een aantal vaste personages is onderweg naar een rommelmarkt, anderen zijn op zoek naar een cadeautje voor een verjaardagsfeest. Zo kan de lezer bepaalde mensen, dieren en dingen volgen op enkele bladzijden of door het hele boek. Er is ontzettend veel te zien en te benoemen op deze grote platen. Toch blijven ze heel overzichtelijk met hun fijngetekende personages, grappige details en levendige kleuren. Tekst is er niet, op enkele opschriften en uithangborden na. Alleen op de achterzijde van het omslag staan enkele aanwijzingen en zoekopdrachten vermel…Lees verder

Zonnige zomer

Na de winter en de lente is Rotraut Susanne Berner aan de zomer toegekomen. Het derde boek in de reeks ligt volledig in lijn van de twee voorgaande. De zeven dubbele bladzijden geven telkens een momentopname van de stad of van het platteland, waarop je niet in één, twee, drie uitgekeken raakt. Bij elke plaat kan je uren kijken, zoeken, vertellen. Op de achterflap staat een aantal figuren die op elke plaat terug te vinden zijn: een poes die op een muis jaagt, een non die van pinguïns houdt, Daniela die met een opgeblazen krokodil onder de arm op weg is naar het verjaardagsfeest van Susanne. Uiteindelijk blijkt heel het boek een aanloop naar Susannes verjaardagsfeest, maar het stoort geenszins als je dit niet doorhebt en al lang bij elk personage je eigen verhaal verzonnen hebt. De illustratiestijl van Berner blijft wat houterig en naiëf, maar o zo charmant.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia