Boek
Nederlands

De torens van middernacht

Robert Jordan (auteur), Brandon Sanderson (auteur), Lia Belt (vertaler)
Rhand de Verrezen Draak maakt zich op voor de ultieme, allesbeslissende confrontatie met de legers van de Schaduw.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De torens van middernacht
Auteur
Robert Jordan Brandon Sanderson
Vertaler
Lia Belt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Towers of midnight
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2011
949 p. : ill.952 p.
ISBN
9789024536917 (hardback)

Besprekingen

De torens van middernacht is het dertiende en voorlaatste deel van de imposante reeks ‘Het Rad des Tijds’ van Robert Jordan. Imposant is het minste dat we van dit titanenwerk kunnen zeggen. Fantasyverhalen zijn meestal wel gespreid over diverse boekdelen, maar dit werk is opgedeeld in veertien boeken van telkens een kleine duizend pagina’s. Het is voor de lezer dan ook een hele onderneming om de hele serie te lezen en te doorgronden. Toch kent de reeks heel wat fans die Jordan ook na zijn overlijden een warm hart blijven toedragen.
Na zijn dood door hartfalen in 2007 besloot Jordans vrouw Harriet dat er iets moest gebeuren met de bergen achtergebleven notities en ze duidde Brandon Sanderson aan om het verhaal tot een goed einde te brengen. Oorspronkelijk zou de reeks bestaan uit twaalf delen (eigenlijk eerst drie, dan vijf, dan zeven, dan twaalf), waarbij Het Licht Van Weleer de reeks zou beëindigen. Harriet en Sanderson besloten echter om het verhaal over drie boek…Lees verder
Dertiende deel in de langlopende fantasy-serie 'Het rad des tijds' en het tweede deel dat door Brandon Sanderson is geschreven op basis van de uitvoerige aantekeningen van de in 2007 overleden oorspronkelijke auteur Robert Jordan. Dit voorlaatste boek van de serie richt zich op de voorbereiding van de ultieme confrontatie van Rhand de Herboren Draak met de legers van de Schaduw. Na vele delen waarin er geen voortgang in het centrale plot zat, is het voor de lezers die al twintig jaar deze serie volgen een verademing dat eindelijk de puzzelstukjes op hun plaats vallen en de personages hun doel gaan vervullen. Sanderson levert perfect werk om het geheel met stijl, veel vaart en actie tot een afronding te brengen. Nodeloos te zeggen dat dit boek in het geheel niet op zichzelf staat, ondanks de alfabetische begrippenlijst achterin het boek. Met de standaard, slecht leesbare landkaart voorin. Kleine druk.

Over Robert Jordan

CC BY 3.0 - Foto van/door Jeanne Collins

Robert Jordan, pseudoniem van James Oliver (Jim) Rigney, (Charleston (South Carolina), 17 oktober 1948 - aldaar, 16 september 2007) was een Amerikaans schrijver van epische of high fantasy.

Rigney heeft eerder geschreven onder de pseudoniemen Chang Lung, Reagan O'Neal en Jackson O'Reilly, maar is het bekendst geworden als schrijver van de Het Rad des Tijds polylogie. Het eerste deel, Het Oog van de Wereld, verscheen in 1990.

Op 23 maart 2006 maakte hij bekend dat hij leed aan amyloidosis met cardiomyopatie (een ziekte van de hartspier). Met behandelingen is de gemiddelde levensverwachting met deze ziekte vier jaar, maar Jordan streefde ernaar om "er nog dertig te leven". Op 16 september 2007 verloor Jordan, 58 jaar oud, de strijd tegen zijn ziekte. Drie dagen later, op 19 september, werd hij gecremeerd. Zijn as ligt begraven in de perceel in de Episcopalkerk buiten Charleston. Zijn leven was het onderwerp van de documentaire The Wit of t…Lees verder op Wikipedia

Suggesties