Boek
Nederlands

Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?

Rindert Kromhout (auteur), Els Vermeltfoort (illustrator)
+1
Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?
×
Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?

Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Els Vermeltfoort
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789048706495 (hardback)

Besprekingen

Een toeristentreintje tuft door een gevarieerd landschap. Telkens komen nieuwe passagiers aan boord die dezelfde vraag stellen: 'Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?' Wanneer een dierenvriend een leeuw aan boord wil brengen, ontstaat er paniek. Maar dan blijkt dat de gezellige tocht zich in de kleuterklas afspeelt. Elke passagier brengt als bagage enkele eenvoudige woorden mee. Die zijn speels in tekst en beeld geïntegreerd. Op die manier bereidt dit samenleesboek kleuters voor op het zelfstandig lezen. De grote, geschilderde prenten zijn ook bij het voorlezen aan een groep kleuters, duidelijk en aantrekkelijk. Er is heel veel op te zien. Het verhaal zet aan tot actief kijken, lezen, tellen, zoeken en verbanden leggen. Kleuters kunnen zich prima inleven in de vrolijke passagiers en hun juf die treinbestuurder speelt. Vanaf ca. 5 jaar.

Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?

'Daar gaan we dan, de trein vertrekt!'
'Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?'
Zo begint dit speelse samenleesboekje waarin een toeristentreintje door het landschap tuft. Telkens komen er nieuwe passagiers aangelopen die roepen: 'Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?'. Pim piraat, een dikke man, een boerenzoon, de koningin hebben allemaal bagage bij zich. Ze mogen instappen en dan krijg je  ‘En de trein reed verder’. Maar wat heeft de dierenvriend allemaal mee? De herhaling van de zinnetjes spreekt aan. Het boekje mist allicht zijn doel niet. Kleuters kunnen in dit vrolijke verhaaltje zelf woorden gaan lezen. Ze kunnen de woorden in het verhaal en in de prenten gaan zoeken.
De illustraties zijn niet veel bijzonders. Ze zijn kleurrijk en volgen het verhaal op de voet. Het einde is verrassend, want dan zie je dat het hele verhaal zich gewoon in de kleuterklas blijkt af te spelen.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties