Boek
Nederlands

De pappa van Kleine Ezel

Rindert Kromhout (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
+1
De pappa van Kleine Ezel
×
De pappa van Kleine Ezel De pappa van Kleine Ezel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Omdat Kleine Ezel zijn pappa mist die werkt in verre landen, besluit mamma dat ze samen bij hem op bezoek gaan. Prentenboek met grote, eenvoudige illustraties in sobere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ouders
Titel
De pappa van Kleine Ezel
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, © 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789025844479 (hardback)

Besprekingen

Na enkele boeken is Kleine Ezel uitgegroeid tot een populaire Nederlandse prentenboekfiguur. In dit deel gaat hij met zijn mama op bezoek bij zijn papa in de verre landen. Net als in vorige deeltjes maakt de tocht met zijn mama het centrale gedeelte van het verhaal uit. Bij het begin is Kleine Ezel droevig omdat Gansje en Bokkie zeggen dat hij geen papa heeft. Hij wil ook zo'n papa om mee te spelen. Onderweg ontmoeten ze vele dieren die hem goede raad en wijze lessen geven. Bij je papa kom je immers niet zomaar: je moet je snuitje wassen, je mag niet voordringen en niet met volle mond praten, je moet je hoefjes poetsen enzovoort. In de bus krijgt Kleine Ezel een vloed raadgevingen over zich heen (wat tegelijk relativerend werkt). De climax komt dichterbij: voor wie het niet geloven mocht, Kleine Ezel zal zijn papa zien. En die papa blijkt: een clown van een ezel. Op een dubbele pagina in een feest van kleuren stormen ze elkaar in de armen.

Annemarie van Haeringen illustreert di…Lees verder
Kleine Ezel was nog een baby toen zijn pappa wegging. Net als Gansje en Bokje wil Kleine Ezel paardjerijden op de rug van pappa en met hem kunnen voetballen. Mamma besluit om op reis en bij hem op bezoek te gaan. Ze vinden hem in een circustent, waar hij werkt als clown. Aandoenlijk prentenboek met een verrassend goede afloop over het verlangen naar een eigen vader. Schrijver en illustratrice vormden in de vier eerdere boeken over Kleine Ezel al een succesvol duo. Kleine Ezel is een schattige en parmantige creatie. In rake lijnen wordt heel herkenbaar uitdrukking gegeven aan de tekst; zacht fris kleurgebruik. De tekstblokken, bestaande uit korte zinnetjes met veel dialoog, zijn onderdeel van de illustraties die twee pagina’s beslaan. Tekst en illustraties vormen samen een Kleine Ezel-wereld om even lekker in weg te duiken. Verzorgde, aantrekkelijke uitgave met op de groene kartonnen kaft een Kleine Ezel die een grote ezel met een rode hoed tekent. Op de binnenplatten buitelende Kleine…Lees verder

De pappa van Kleine Ezel

Al sinds de babytijd van Kleine Ezel is zijn papa op reis. “Hij werkt in verre landen”, zegt mama. Plots mist Kleine Ezel hem verschrikkelijk. Hij wil voetballen met zijn papa, paardrijden op z’n rug, hij wil gewoon een papa zoals iedereen. Mama Ezel besluit om samen papa te gaan opzoeken. Onderweg naar de verre landen wordt Kleine Ezel overstelpt met goede raad. Iedereen wil hem klaarstomen voor deze belangwekkende ontmoeting. De illustraties in dit prentenboek zijn ronduit schitterend. Annemarie van Haeringen legt ongelooflijk veel gevoel in haar personages. Je voelt je zelf haast bedremmeld wanneer de wel heel Kleine Ezel wordt terechtgewezen door een reusachtige Neushoorn als hij als eerste de bus wil instappen, ongeduldig als hij is om zijn vader te ontmoeten. Emotie voert de boventoon, in beeld en woord. De tekst is perfect voorleesbaar, met korte zinnen, in een eenvoudige taal zonder een overbodig woord.


Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter van af als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgesch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties