Boek
Nederlands

De grens : roman

Riikka Pulkkinen (auteur), Lieven Ameel (vertaler)
De liefde voor een man plaatst twee heel verschillende vrouwen voor een moeilijke beslissing.
Titel
De grens : roman
Auteur
Riikka Pulkkinen
Vertaler
Lieven Ameel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Raja
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010
317 p.
ISBN
9789029573733 (paperback)

Besprekingen

Twee verhalen staan centraal in deze roman. Dat van de hoogleraar literatuur Anja, die haar man heeft beloofd hem te doden als hij aangetast door Alzheimer zijn persoonlijkheid (geheugen, spraak) kwijt zou raken. En dat van haar nichtje, het schoolmeisje Mari, die een relatie krijgt met de getrouwde leraar Julian. In beide gevallen drijft liefde tot het overschrijden van een maatschappelijke en morele grens. Een sterke en toegankelijk geschreven roman vanuit het wisselende perspectief van de hoofdpersonen (die zich in verschillende levensfases bevinden) waarin soms de thematiek (het tragische) te expliciet gegeven wordt. Pulkkinen (1980) studeert filosofie en literatuur. Dit is haar debuut, dat in Finland zeer positief ontvangen is. Voor alle literatuurlezers. Paperback; normale druk.

Over Riikka Pulkkinen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Riikka Pulkkinen (Tampere, 8 juli 1980) is een schrijver uit Finland. Ze studeerde literatuur en filosofie aan de Universiteit van Helsinki.

Boeken

Haar debuutroman Raja verscheen in 2006. De roman vertelt het verhaal van een hoogleraar die haar man met de ziekte van Alzheimer beloofd heeft hem te helpen sterven als hij zich niets meer herinnert. De tweede verhaallijn laat ons kennis maken met de zestienjarige Mari, die hevig verliefd is op haar veel oudere leraar. De liefde wordt, verrassend genoeg, beantwoord. Het boek behandelt de vraag waar de grens ligt tussen goed en fout. Raja ontving lovende kritiek en was de best verkochte debuutroman van 2006 in Finland. Haar tweede roman werd in Finland in 2010 als Totta uitgegeven. De Nederlandse vertaling kwam in 2011 uit als Echt waar. Het boek gaat over drie generaties vrouwen en een lang bewaard gebleven familiegeheim. Elsa is stervende en wordt verzorgd …Lees verder op Wikipedia