Lettertype dyslexie
Nederlands

Blitz!

Rian Visser (auteur), Lars Deltrap (illustrator)
Blitz, een ruimtemannetje, is best tevreden alleen op zijn planeet. Op een dag landt vogeltje Tjilp op zijn planeet. Blitz en Tjilp worden vrienden. Pas wanneer Tjilp terug vertrokken is naar de aarde, voelt Blitz hoe eenzaam hij is.
Extra onderwerp
AVI 3, AVI 4
Leesniveau
AVI E3, AVI M4, AVI 3, AVI 4
Titel
Blitz!
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Lars Deltrap
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2017
143 p. : ill.
ISBN
9789025753474 (hardback)

Besprekingen

Blitz woont op planeet Nul, met een boom waaraan allerlei lekkers groeit. Als hij bezoek krijgt van het vogeltje Tjilp, raakt hij nieuwsgierig naar waar Tjilp vandaan komt. Zou daar iemand zijn die op hem lijkt? Hij hakt de boom om en bouwt er een raket van. Samen met Tjilp vliegt hij naar de aarde. Daar maakt hij vrienden en heeft het naar zijn zin, totdat de burgemeester hem ontdekt. Ze sluit hem op achter een hek en maakt zo een toeristische attractie van hem. Blitz verkiest eenzaamheid boven gevangenschap en besluit te vertrekken. Aantrekkelijk vormgegeven boek voor beginnende lezers, met oplopend leesniveau van AVI-E3 naar M4. Met ruim gezette pagina’s, korte zinnen en veel wit, in een prettig leesbaar lettertype, ook voor dyslectische kinderen. Met op elke spread aansprekende illustraties in kleur die de tekst ondersteunen, met soms gefotografeerde details. De auteur weet beginnende lezers een boeiende en uitdagende leeservaring te bieden, zowel qua inhoud als taalgebruik. Een a…Lees verder

Blitz!

Blitz is een groen ruimtemannetje dat op bol Nul woont. Helemaal alleen. Er staat één boom op bol Nul. Aan de boom groeit elke dag iets anders om op te eten. Een hap, een knak, een smul, een bijt of een lik. Blitz praat, speelt, zingt, eet en slaapt bij de boom. Opeens valt er een plets op zijn gezicht. Het komt van een vogel in de boom. Nu is Blitz niet meer alleen. Hij wordt beste vrienden met Tjilp. Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde en Blitz wil mee.
Een origineel verhaal voor beginnende lezers. In dit boek is een lettertype gebruikt dat voor iedereen makkelijk leesbaar is, ook voor dyslectici. De tekst is handig opgedeeld in deeltjes van drie tot acht korte zinnetjes met heel duidelijke begeleidende illustraties van Lars Deltrap. Het begint bij leesniveau AVI E3 en loopt langzaam op tot AVI M4.

Suggesties