Boek
Nederlands

Kleine mechanieken : verhalen

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (vertaler)
Dertien verhalen over de mens in al zijn kwetsbaarheid en over de troostende kracht van de literatuur.
Titel
Kleine mechanieken : verhalen
Auteur
Philippe Claudel
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les petites mécaniques
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
189 p.
ISBN
9789023486534 (hardback)

Besprekingen

Op uitstap naar het rijk van Magere Hein

In dertien donkere verhalen waarin de dood gedurig zijn arm uitstrekt, toont Philippe Claudel zijn talent op de korte afstand. Kleine mechanieken dateert uit 2003 maar krijgt nu een verdiende Nederlandse vertaling.

Dankzij het mondiale succes van Grijze zielen is schrijver-filmmaker Philippe Claudel uitgegroeid tot een van de belangrijkste exportproducten van de hedendaagse Franse literatuur. Logisch dat uitgeverijen blijven grasduinen in zijn backlist. Daar troffen ze het nog onvertaalde Les petites mécaniques aan, een ietwat fantasmagorische verhalenbundel uit 2003 waarvoor hij destijds de Prix Goncourt voor het korte verhaal ontving.

Claudel heeft een zwak voor het korte verhaal omdat je er "allerlei dingen vlak naast elkaar (kunt) zetten: intonaties, tijdperken, gemoedstoestanden en kleuren - iets wat in een roman eigenlijk niet kan". Het zijn nogal disparate, bijna magisch-realistische verhalen die Claudel ons hier voorschotelt. Wees voorbereid op een onderdompeling in een troebel universum waarin dood, waanzin en surrealisme de scepter zwaaien. Claudel laat de taal flink galmen met stevige porties bombast. Pas later is hij soberder gaan schrijven.

Grote gelijkmaker

Kl…Lees verder

Van slag gebracht

Een nagenoeg onopgemerkte verhalenbundel van succesauteur Philippe Claudel is eindelijk in het Nederlands vertaald.Kleine mechanieken speelt zich af in een wonderlijke wereld vol outcasts en underdogs. Marijke Arijs

Philippe Claudel wisselt kloeke composities af met novelles en vertellingen, die beduidend minder aandacht krijgen dan zijn romans. De Franse auteur scoorde in 2003 een internationale bestseller metGrijze zielen, een indrukwekkend boek over schuld en boete dat speelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In datzelfde jaar verscheen zijn allereerste verhalenbundel, maar die publicatie bleef nagenoeg onopgemerkt. Verhalen zijn nu eenmaal niet zo'n gewild artikel, maarLes petites mécaniques is inmiddels toch in het Nederlands vertaald.

De meeste vertellingen spelen in lang vervlogen tijden, tegen een decor van duistere wouden, barokke paleizen en met wingerd begroeide herbergen, want in zo'n setting is Claudel in zijn element. In die wonderlijke wereld uit oude volksverhalen en legenden kunnen de mooiste dromen en de gruwelijkste nachtmerries werkelijkheid worden. Het wemelt er van woeste roversbendes en mysterieuze gemaskerden, schurken en schooiers, dichters en dromers, want o…Lees verder

'Genoeg gezien. […] Genoeg gehad. […] Genoeg gekend.
De haltes van het leven. — O geruchten en gezichten!
Vertrek in een nieuwe hartstocht en een nieuw geluid!'
In het verhaal 'De ander' verlaat Eugène Frolon, gegrepen door dit gedicht uit de Illuminations van Rimbaud, huis, vrouw en kinderen om op zoek te gaan naar de auteur die op jonge leeftijd alles achterliet om in Abessinië fortuin te zoeken. Bij aankomst in Tunis wordt Frolon van alles beroofd en blijft berooid achter in Maghrebijnse zon, waar hij zich, onder meer met het opzeggen van gedichten voor caféterrassen, maar net in leven kan houden. Raimbó, zoals hij al snel wordt genoemd, doet er alles aan om verder te reizen en Harrar te bereiken, waar hij zijn held hoopt terug te vinden.
Het is een van de sprekendste portretten uit deze aparte bundel kortverhalen waarmee Philippe Claudel zijn literaire en artistieke horizon nog maar eens verbreedt. Andere zijn 'Georges Piroux', over een weduwnaar die e…Lees verder
In deze verhalenbundel uit 2003 borduurt de Franse auteur Philippe Claudel, vooral bekend van zijn roman 'Grijze Zielen', voort op het thema kwetsbaarheid van het leven: het mensenleven is een klein mechaniek dat perfect lijkt afgesteld totdat het plotseling kan vastlopen door verlating, twijfel, waanzin of de dood. De uiteenlopende verhalen, soms in een historische context, soms met een neiging naar het fantastische, illustreren vaak, in een stijl die doet denken aan Baudelaire of Kafka, op poëtische, beeldende wijze, het nachtmerrieachtige moment waaraan diverse hoofdpersonen ten prooi zijn als hun leven plotseling een fatale wending krijgt. Uitstekende vertaling. Normale druk.

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia