Boek Nederlands

Vampier in de school

Paul Van Loon (auteur), Caren Limpens (illustrator)

Vampier in de school

Paul Van Loon (auteur), Caren Limpens (illustrator)
  • Vanaf 9-11 jaar
De een na de ander wordt ziek bij Jacko op school. Hij vermoedt dat er een vampier aan het werk is! Hoe komen die zieken anders aan die gaatjes in hun keel? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Leesniveau
AVI 8, AVI E5, AVI M6
Titel
Vampier in de school
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Caren Limpens
Taal
Nederlands
Editie
Twaalfde herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2017
139 p. : ill.
ISBN
9789025873073 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De 13-jarige Jacko merkt dat er iets aan de hand is met zijn beste vriend Edje. Zijn gezicht wordt nl. steeds bleker, hij kan niet meer tegen zonlicht én hij blijkt twee rode gaatjes in zijn hals te hebben. Op school lopen er wel meer bleke kinderen rond en Jacko vermoedt dat er een vampier aan het werk is. Niemand gelooft hem echter, ook opa niet, die toch altijd vampierverhalen vertelt. Alleen Sara, een meisje uit Jacko's klas, gaat samen met hem op zoek naar de vampier. Een hele tijd verdenken de twee de geheimzinnige nachtwaker, die de ronde doet met een gevaarlijk uitziende hond, Vladimir. De directeur lijkt dan weer een vriendelijke man te zijn, maar niets is wat het lijkt. De waarheid blijkt in een eeuwenoude geschiedenis te liggen, waarbij de bloeddorstige vampier Varlok uit is op een heleboel nieuwe slachtoffers. En Jacko's opa speelt toch nog een verrassende (hoofd)rol in het hele verhaal.

Zoals we van Paul van Loon gewoon zijn, schreef hij ook met dit boek een vlotle…Lees verder
Niet alleen Edje, de vriend van de 12-jarige Jacko, doet vreemd en ziet er steeds bleker uit, maar ook veel kinderen op school doen eigenaardig. Dan ontdekt Jacko twee wondjes in Edjes hals en vermoedt hij dat er een vampier aan het werk is. Samen met Sara en een echte vampierjager gaan ze op zoek naar de bloedzuiger. De eerste druk verscheen in 1990 nog vóór de series over Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus. Kinderen waarderen de boeken van de auteur in hoge mate, niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook om zijn aansprekende stijl, de vlotte dialogen, de humor, zijn niet kinderachtige benadering en de onverwachte plots. In dit verhaal gebeuren er weer bloedstollende dingen, maar met knoflook, houten staken en wat anti-vampiersserum kom je een heel eind. Omdat het verhaal zich afspeelt in een school zullen kinderen zich sterk in de gebeurtenissen kunnen inleven en zal het door veel fans worden verslonden. Bijpassende zwart-wittekeningen, ruime bladspiegel en gekleurd omslag. Vanaf…Lees verder