Boek
Nederlands

Nooit de buren bijten

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator), Silvie Buenen (illustrator)
De familie Rip is geen gewone familie en buurman Knieper ziet ze het liefst vertrekken. Maar dat loopt anders dan hij dacht. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Nooit de buren bijten
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look Silvie Buenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2018
120 p. : ill.
ISBN
9789025876623 (hardback)

Besprekingen

Paul van Loon is een populaire veelschrijver, die vooral spannende en humoristische griezelverhalen schrijft. Hij noemt zichzelf de uitvinder van de "grumor". Dit verhaal verscheen oorspronkelijk al in 1995, en werd in 1996 al eens bekroond door deze Nederlandse Kinderjury. De nieuwe uitgave is een tiende, herziende druk.

Het verhaal heeft veel van de typische absurde, Britse kolder, en je moet er als lezer dan ook ten volle in willen 'geloven'. De hoofdfiguren lijken een soort 'familie Flodder', maar dan met vampierentanden en weerwolfharen. Deze familie, vader, moeder, twee zonen en een dochter, is net weer moeten verhuizen, nadat ze door hun vorige buren het huis werden uitgejaagd. In de nieuwe buurt werken ze ook al gauw op de zenuwen van de alleenwonende buurman Knieper. Die stoort zich aan het oorverdovende gitaarspel van zoon Jimi, maar moet vaststellen dat er nog veel meer niet pluis is in het huis van de familie Rip. Mensen in doodskisten, wandelende skeletten, ratten,…Lees verder
De familie Rip is geen gewone familie, maar bestaat uit twee geesten, een vampier, een weerwolf en een skelet. Hoewel de familie op haar manier probeert zo min mogelijk op te vallen, is zij een voortdurende ergernis voor buurman Knieper. Hij houdt niet van mensen die zich afwijkend gedragen of die er afwijkend uitzien. Hij bedenkt een slim plan om de buren weg te krijgen, maar dat loopt anders af dan hij dacht. Beurtelings volgen we de hilarische gang van zaken bij de bizarre familie Rip en bij de onverdraagzame buurman Knieper. Tal van griezelige en spannende situaties worden beschreven, maar omdat dat altijd vanuit een humoristische invalshoek gebeurt, wordt het nooit echt eng. Het verhaal wordt met veel vaart in eigentijds taalgebruik verteld en aangevuld met grote en kleine karikaturale tekeningen in grijstinten. De auteur noemt het in zijn nawoord een grumor-verhaal: griezelig en humoristisch. Vanaf ca. 9 jaar.

Nooit de buren bijten

De familie Rip is nog maar net verhuisd en zou nu wel eens een tijdje in hetzelfde huis willen blijven wonen. Lief zijn voor de buren!, zeggen ze daarom steeds tegen elkaar. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht want de familie Rip heeft enigszins andere gewoontes dan de bewoners in hun buurt. Moeder Rip begraaft zich graag in de tuin en viert binnenkort haar honderdvijftigste sterfdag. Haar zoon Jimi houdt van gitaargeweld en zwerft bij volle maan graag ’s nachts door de tuinen. Zijn broer Ernst rilt van genot als hij klassieke muziek hoort, liefst bij een glaasje bloed. Hun zus Lea beschikt over de gave om dwars door de muren te zweven. Problemen met een wantrouwige buurman, Knieper, laten dan ook niet lang op zich wachten. Zijn motto luidt: Rip Rot Op. De confrontaties tussen de buurman en de familie leveren griezelige en gelijktijdig grappige situaties op. Lezend groeit niet alleen het plezier in het verhaal maar ook de sympathie voor de familie Rip. Deze uitgave is de tiende her…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties