Boek
Engels

The city we became

N.K. Jemisin (auteur)
De stad New York komt tot leven als persoon en wordt bedreigd door 'De Vrouw in het Wit'; de vijf wijken van de stad komen eveneens als persoon tot leven en spannen samen om New York te redden.
Onderwerp
New York (stad)
Titel
The city we became
Auteur
N.K. Jemisin
Taal
Engels
Uitgever
London: Orbit, 2020
437 p.
ISBN
9780356512686 (paperback)

Besprekingen

In ‘The city we became’ laat Nora K. Jemisin (1972) de stad New York als een persoon, een avatar, tot leven komen. Een ‘Vrouw in het Wit’ doet er evenwel alles aan om de stad uit te roeien. Gelukkig is New York samengesteld uit vijf wijken die eigen karakteristieken hebben én als een afzonderlijk personen tot leven gewekt zijn. Manhattan is de buitenlandse succesboy Manny. Brooklyn is de gewezen rapster Brooklyn. De Bronx wordt verpersoonlijkt door Bronca, een indiaanse kunstenares. Queens is de wiskundige Indiër Padmini en Staten Island is uitgebeeld door Aislyn, dochter van een Ierse politieman. De auteur ontwikkelt de verschillende ‘wijkpersonen’ op zodanig subtiele wijze dat elke New Yorker zich duidelijk zal herkennen. De ‘bedreiging’ van de stad, de ‘Vrouw in het Wit’ is al even herkenbaar. Racisme, vertegenwoordigd door H.P. Lovecraft, en rechts-nationalisme, samen met het huidige politiek beleid, worden door de auteur niet gespaard. De samenwerking van alle wijken overwint het…Lees verder

Over N.K. Jemisin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Laura Hanifin

Nora K. Jemisin (publicerend als N.K. Jemisin) is een Afrikaans-Amerikaans schrijfster van speculatieve fictie, voornamelijk fantasy en sciencefiction. Ze debuteerde in 2010 met The Hundred Thousand Kingdoms, dat genomineerd werd voor een Nebula Award in datzelfde jaar. Grote bekendheid verwierf ze met de drie boeken van de Broken Earth-serie (2015-2017), die alle drie bekroond werden een Hugo Award voor beste roman van het jaar – de eerste keer dat een auteur deze prestigieuze prijs drie opeenvolgende jaren won, en de eerste keer dat elk deel van een trilogie afzonderlijk bekroond werd. In Nederland wordt de Gebroken Aarde-trilogie uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.

Biografie

Jemisin werd geboren in Iowa City en groeide op in New York en Mobile (Alabama). In 1990-1994 studeerde ze aan de Tulane University. Haar M. Ed behaalde ze aan de University of Maryland, College Park.

Jemisin is een voormalig lid van de in B…Lees verder op Wikipedia