Boek
Nederlands

Mijn eerste buitenboek

Nicola Davies (auteur), Mark Hearld (illustrator), Maeike De Wolff-Russchen (vertaler)
Gedichten over de natuur: de planten, dieren en elementen. Met kijk- en doeopdrachten: van eendjes voeren en eekhoorns spotten tot hutten bouwen en bramentaart bakken. De teksten zijn gerangschikt per seizoen.
Onderwerp
Natuur
Titel
Mijn eerste buitenboek
Auteur
Nicola Davies
Illustrator
Mark Hearld
Vertaler
Maeike De Wolff-Russchen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A first book of nature
Editie
1
Uitgever
Zeist: Christofoor, 2012
109 p. : ill.
ISBN
9789060385715 (hardback)

Besprekingen

Non-fictie en literaire boeken lijken vaak wel tegenpolen. Mijn eerste buitenboek is echter een non-fictieboek dat literaire elementen in zich draagt.
Het boek behandelt aspecten van de natuur aan de hand van de vier seizoenen. Elk seizoen begint met een introducerende dubbele pagina, waarbij links op de grote prent een tekst is opgenomen. Na elke aankondiging van een ander seizoen volgen korte hoofdstukjes over wat we zoal met dat seizoen associëren. Mijn eerste buitenboek is een heerlijk bladerboek, terwijl je in de inhoudsopgave voorin doelgericht kunt opzoeken. Anders dan je zou verwachten, is het boek niet cyclisch opgebouwd: het slot komt nogal plotseling.
Nicola Davies vertelt kleine verhaaltjes over de natuur, die je al tegenkomt zodra je over de drempel naar buiten stapt. Ze geeft jonge lezers allerlei informatie, maar wil vooral bewustzijn creëren over hoe dichtbij, maar ook hoe veelomvattend de natuur is. Daarbij doet vooral de vorm van zowel tekst als b…Lees verder
Lente, zomer, herfst en winter: alle seizoenen komen aan bod in dit grote en stevige natuurboek. De korte poëtische teksten over uiteenlopende onderwerpen als kersenbloesem, schepnetjes, ganzen en het paard worden afgewisseld met wat feitelijker informatie of een recept. In totaal bevat het boek 58 natuuronderwerpen, die elk een dubbele pagina beslaan. De illustraties in overwegend wintertinten van de Britse kunstenaar Mark Hearld vullen het gehele beeld. 'Overal waar je kijkt, gebeurt er wel iets', staat in het eerste tekstje, en dat geldt niet alleen voor de natuur maar ook voor de gelaagde, collageachtige illustraties waarin de kunstenaar verschillende technieken heeft gebruikt. Het zijn kleine kunstwerken die stuk voor stuk een bijzondere sfeer uitstralen. Dit is een boek om voor te lezen, maar vooral een kijkboek dat niet alleen voor kinderen mooi is, maar waar volwassenen ook van zullen genieten. Wie van de kunst van Mark Hearld houdt (op Google is veel over hem te vinden), kan …Lees verder