Boek
Nederlands

Toverdruppels

Nathalie Slosse (auteur), Rocío Del Moral (illustrator)
+1
Toverdruppels
×
Toverdruppels Toverdruppels
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Dan ontmoet hij de tranenfee, die zijn 'toverdruppels' opvangt. Dat zijn tranen die je huilt omdat je pijn vanbinnen hebt. Snuiter helpt de Tranenfee om ook bij andere dieren toverdruppels te verzamelen.
Onderwerp
Verdrietig zijn
Titel
Toverdruppels
Auteur
Nathalie Slosse
Illustrator
Rocío Del Moral
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
[36] p. : ill.
ISBN
9789059328761 (hardback)

Besprekingen

Op een voor jonge kinderen begrijpelijke manier vertelt dit verhaal wat de functie is van wenen. Heel subtiel verklaart de Tranenfee — ze is samen met Snuiter de rode draad door het boek — het verschil tussen tranen omwille van ‘pijn van buiten’ en omwille van ‘pijn vanbinnen’. Tranen omwille van ‘"[…] verdriet in je hartje. Dat is pijn van binnen. Samen met je tranen komt ook de pijn naar buiten. Dat zijn je toverdruppels." "Heeft iedereen dan toverdruppels?" vraagt Snuiter. "Iedereen die van iets of iemand houdt! Verdrietig zijn en tranen horen daarbij."’ Deze dialoog is de start van het verhaal, dat bestaat uit een aaneenschakeling van verschillende situaties waarin Snuiter en de Tranenfee op zoek gaan naar toverdruppels. Helemaal op het einde van het verhaal komt de luisteraar te weten wat het nut is van de toverdruppels. Maar eerst vangt de tranenfee nog toverdruppels op bij Flappie, het konijntje, dat triest is omdat zijn mama zijn wortel in de rivier heeft gegooid, omdat ze Fla…Lees verder
Als het egeltje Snuiter verdrietig is en huilt, komt de tranenfee en neemt zijn tranen mee. Toverdruppels noemt ze die. Hij mag haar helpen de tranen van andere dieren te verzamelen. Uiteindelijk werpt ze alle druppels in de lucht en ontstaat er een prachtige regenboog. Groot en stevig prentenboek in mooie frisse kleuren over allerlei verdrietige dingen waar kinderen om kunnen huilen. Snuiter is verdrietig omdat Grote Boom ernstig ziek is; hierover ging een eerder prentenboek van de auteurs, 'Grote Boom is ziek'*. De prenten zijn uitgevoerd in gemengde techniek van o.a. collage en waterverf. De boodschap van het verhaal is dat als je verdrietig bent, je je na een flinke huilbui vaak een stuk beter voelt. De bijbehorende tekst is ook voor jonge kinderen makkelijk te volgen en is te gebruiken voor een discussie over verdrietig zijn en huilen. Achter in het boek staat voor volwassenen een toelichting over de heilzame werking van de zogenaamde toverdruppels die je kunnen opbeuren. Daar st…Lees verder

Toverdruppels

Snuiter ligt naar de wolken te staren en wordt plots verdrietig. Hij moet denken aan zijn goede vriend, Grote Boom, die heel erg ziek is. Snuiter begint te huilen. Ineens verschijnt daar de Tranenfee. Ze zegt dat ze zijn toverdruppels komt halen. Snuiter heeft helemaal geen toverdruppels, denkt hij. De Tranenfee legt hem uit wat het zijn, toverdruppels. Ze vertelt dat iedereen soms toverdruppels heeft. Ze vertelt Snuiter wat het verschil is tussen verdriet van buiten en verdriet van binnen. Zo leert Snuiter dat gedeeld verdriet minder verdrietig maakt en gedeelde pret meer plezier geeft.
Een warm verhaal over verdriet op kindermaat. De illustraties in het boek geven op elke bladzijde een hartverwarmende gloed af. Dat vind ik echt mooi gedaan. De illustraties worden met verschillende technieken vormgegeven. Zo zijn de boomstammen duidelijk in de prent gekleefd wat voor meer dieptewerking zorgt.
Bovendien staan er achteraan in het boek handige tips om verdriet bij kinderen t…Lees verder

Over Nathalie Slosse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Talismanneke

Nathalie Slosse (Brussel, 14 september 1976 – Brussel, 10 november 2018) was een Belgische schrijfster. Ze is vooral bekend van prentenboeken om verlieservaringen voor kinderen bespreekbaar te maken.


Biografie

Nathalie Slosse studeerde klassieke filologie. Na een job als lerares Latijn en Grieks, heeft ze gewerkt voor verschillende non-profit organisaties. Ze heeft twee kinderen. Tweemaal is ze van kanker genezen. Een derde keer overleefde ze het niet.

Werk

Haar prentenboek Grote boom is ziek  is voor het eerst verschenen in 2009. Het boek vertelt wat Snuiter meemaakt wanneer Grote Boom kanker krijgt en een ingrijpende en langdurige behandeling krijgt. Het is vertaald in het Frans, Engels, Deens, Koreaans en Chinees. Snuiter (Frimousse in het Frans, Snibbles in het Engels) is een diertje dat met de hulp van veelsoortige vriendjes pijnlijke gebeurten…Lees verder op Wikipedia