Lettertype dyslexie
Nederlands

Luna tovert een draak

Monique Berndes (auteur), Melchior Van Rijn (illustrator)
Luna is vandaag zeven jaar. Waar zou haar pakje zijn? Op zolder? Maar daar mag ze niet komen. Als ze toch gaat kijken, gaat er van alles mis. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Magie, Heksen, Jarig zijn
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Luna tovert een draak
Auteur
Monique Berndes
Illustrator
Melchior Van Rijn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2014
48 p. : ill.
ISBN
9789051169959 (hardback)

Besprekingen

Luna is vroeg wakker op haar zevende verjaardag. Ze is nieuwsgierig naar haar cadeautje, maar haar ouders willen nog slapen. Dan gaat ze zelf op zoek. Op zolder mag ze niet komen, daar is haar moeders heksenkamer. Gelukkig weet Luna waar de sleutel ligt. Deel uit de reeks ‘Hoera, ik kan lezen!’, AVI-E3. Van Monique Berndes verschenen in deze reeks eerder: ‘Luna en de kikker’ en ‘Luna’s beestenboel’*. Het schreefloze lettertype van deze boeken is ook geschikt voor kinderen die dyslexie hebben. Ook heksenkind Luna vindt, heel herkenbaar, haar verjaardag spannend. Het verhaal gaat daarna enigszins kort door de bocht. Luna vindt haar moeders spreukenboek, maar reageert nauwelijks als haar spreuk werkt. De manier waarop Luna vervolgens de schuld van de puinhoop krijgt en op zich neemt, maakt het verhaal onnodig zwaar. Het meer luchtige eind is dan weer vrij abrupt. De illustraties ondersteunen de tekst goed. Het gekozen perspectief (bv. Luna achter de spijlen van haar bed) en de weinige de…Lees verder

Luna tovert een draak

Luna wordt vandaag zeven jaar. Ze wil zo graag haar pakje maar mama en papa willen uitslapen. Luna gaat zelf op zoek naar haar pakje. Ze vindt het nergens. Het kan alleen maar verstopt zijn op de zolder, maar daar mag Luna niet komen. Daar liggen de spullen van haar mama die een heks is. Luna sluipt toch stiekem naar de zolder. Geen pakje, alleen een dik boek met spreuken. Ze leest “Braak, maak, kaak, kom hier met de draak.” En ja, zit daar toch wel een draak. Eentje die vuur spuwt zelfs!
Dit boekje is bestemd voor kinderen aan het eind van het eerste leerjaar, met - volgens de achterflap - letters die prettig lezen ook als je dyslexie hebt. Het verhaal raakt kant noch wal. En dan heb ik het niet over heksen en draken, maar wel over het feit dat de ouders niet eens echt boos zijn als de draak een gat in het dak brandt. De illustraties doen ook de wenkbrauwen fronsen met een veel te oud en te groot uitziende Luna. Alleen het draakje heeft wel iets.

Suggesties