Lettertype dyslexie
Nederlands

Knor, de waakbig

Monique Berndes (auteur), Mark Janssen (illustrator)
Titel
Knor, de waakbig
Auteur
Monique Berndes
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2014
48 p. : ill.
ISBN
9789051169911 (hardback)

Besprekingen

Sem vindt een lotje op het straatfeest en wint een biggetje. Stiekem brengt hij het dier naar huis, maar zijn strenge buurvrouw Jet heeft door dat hij iets van plan is. Kan Sem voor het biggetje zorgen en kan hij het geheim houden?
Knor de waakbig is een fantasievol verhaal. De lezers volgen hoe Sem probeert om Knor verborgen te houden voor zijn ouders en strenge buurvrouw. Dat leidt tot meerdere humoristische en spannende momenten. 
Knor de waakbig behoort tot de serie ‘Hoera, ik kan lezen!’. Een vlotte stijl, korte zinnen en eenvoudige woorden, die steeds uit één of twee lettergrepen bestaan, maken het boekje geschikt voor beginnende lezers.
De kleurrijke geschilderde illustraties van Mark Janssen vrolijken de bladspiegel op. Je kunt de emoties van de personages van de gezichten lezen: zo zie je de irritatie van de buurvrouw, de spanning op Sems gezicht wanneer hij Knor smokkelt en de vreugde op zijn vaders gelaat als ze lachen met de buurvrouw.
Lees verder
Sem wint een varkentje als prijs in een loterij. Hij verstopt het voor zijn ouders. Maar op een dag ontsnapt het en maakt het de altijd al mopperende buurvrouw aan het schrikken. Wat gaat er nu met Knor gebeuren? Een humoristisch verhaal waarin de illustraties een mooie aanvulling op de tekst zijn. De tekst is gedrukt in een lettertype dat ook geschikt is voor kinderen met dyslexie. Iedere zin begint met een hoofdletter op een nieuwe regel en bevat voornamelijk een- en af en toe tweelettergrepige woorden. Het verhaal is vlot leesbaar, met veel dialogen, AVI-E3. De kleurige illustraties beslaan soms twee pagina’s, soms één en soms een deel van de pagina. De teksten staan in rustige delen van de illustraties. Met meelees-cd* (ca. 45 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorgelezen. Een leuk verhaal voor kinderen vanaf ca. 6,5 jaar.

Suggesties