Boek
Nederlands

Jan de zakenman

Mirjam Oldenhave (auteur), Marja Meijer (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jan ziet in een winkel een mooie spaarpot staan. Als hij de spaarpot wil hebben, moet hij eerst geld verdienen. AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Geld verdienen
Leesniveau
AVI 6
Titel
Jan de zakenman / Mirjam Oldenhave ; met tek. van Marja Meijer
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
57 p. : ill.
ISBN
90-276-6020-4

Besprekingen

In een winkel met tweedehands spullen ziet Jan een bijzondere spaarpot staan. Het is een geldauto, waaruit, zodra je er geld in wil doen, een mannetje tevoorschijn komt dat het geld aanneemt en met het geld weer in de auto verdwijnt. Jan wil de spaarpot graag hebben en krijgt een week de tijd het geld ervoor bij elkaar te verdienen. Daarom gaat hij allerlei karweitjes opknappen. Dit deeltje uit de serie 'Bikkels'* is bedoeld om kinderen vertrouwd te maken met het lezen van lange telwoorden. Het boekje is bestemd voor iets gevorderde lezers uit de middengroepen van de basisschool, AVI-M5. Op de eerste bladzijde staat een woordweb, waaromheen de woordenschat van kinderen uitgebreid kan worden. Jammer genoeg begint elke nieuwe zin op een nieuwe regel, waardoor kinderen niet gewend raken met de alinea als een wat groter tekstgeheel. De wat oubollige illustraties in kleur passen goed bij de gekozen karweitjes. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties