Boek
Nederlands

Mijn allerliefste vijand

+1
Mijn allerliefste vijand
×
Mijn allerliefste vijand Mijn allerliefste vijand

Mijn allerliefste vijand

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Femke vertelt over haar strijd tegen de eetstoornis anorexia nervosa. Ze kan niet meer stoppen met afvallen en wordt in het ziekenhuis opgenomen. Gebaseerd op de ervaringen van de 14-jarige auteur. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Anorexia nervosa
Titel
Mijn allerliefste vijand
Auteur
Milou Van der Horst
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2008
135 p.
ISBN
9789021665542

Besprekingen

Milou van der Horst is amper 14 wanneer ze dit autobiografische boek schrijft. Sinds haar tiende heeft ze te kampen met de eetstoornis anorexia nervosa. In Mijn allerliefste vijand beschrijft het Nederlandse meisje, in het boek Femke genaamd, haar omzwervingen langs ziekenhuizen en vertelt ze ons hoe ze haar psychische ziekte ervaart. Ze leert ons wat smokkelen is, hoe het voelt om sondevoeding te krijgen en hoe uitputtend een tweede persoonlijkheid kan zijn. "Het is me weer gelukt! Vier stukjes brood zijn in mijn broekzak verdwenen! Femke 2 is blij, maar het is niet genoeg. Zoals het nooit genoeg is. 'Morgen zes stukjes!' roept ze."

Bovendien lijdt het jonge meisje niet enkel onder de voortdurende strijd tegen de calorieën en tegen het dik zijn, ze wordt ook verteerd door gevoelens van afwijzing en schuld ten opzichte van de mensen die om haar geven. Dat blijkt ook uit volgende passage: "Net als ik het wachten zat word, verschijnt er een lange, magere man in een witte j…Lees verder
Femke is in het begin van haar puberteit. Ze heeft anorexia; de eetstoornis is bekend bij haar ouders en huisarts. In dit boek doet zij verslag van haar beleving tijdens de periode dat zij in verschillende instellingen is opgenomen ter behandeling. Ze beschrijft haar gedachten over haar ziekte, gedrag en omgeving. Het gaat om een heel kwetsbaar meisje dat een grote strijd met zichzelf aangaat. Het verhaal in het boek is gebaseerd op de ervaringen van de 14-jarige auteur. De schrijfstijl is verhalend en geeft duidelijk de belevingswereld van een jong meisje weer. De inkijk in haar beleving en voor een deel haar motieven is indringend. Het verhaal is basaal, bepaalde elementen komen niet aan bod. Geschikt voor jongeren vanaf ca. 11 jaar en eventueel hun ouders.