Boek
Nederlands

Roodkapje

Martine Letterie (auteur), Els Vermeltfoort (illustrator), Rick De Haas (illustrator)
Als Roodkapje naar haar zieke grootmoeder gaat, lijkt haar moeder ineens op de wolf. Prentenboek met een eigentijdse versie van het bekende sprookje, waarin ook figuren uit andere sprookjes voorkomen. Met paginagrote sfeervolle schilderingen. Vanaf ca. 5 jaar.
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2010
[32] p. : ill.
ISBN
9789048705368 (hardback)

Besprekingen

Roodkapje en haar mama hebben samen een pannenkoekenhuis aan de rand van het bos. Ze bakken dat het een lieve lust is. De dieren uit het bos snoepen wat graag mee, maar Lasse de wolf niet. Hij heeft geen honger nu er een dekbed in zijn buik zit. 'Wat belachelijk', vindt Roodkapje. Moeder wordt ingeschakeld om het vreemde voorwerp te verwijderen. De volgende dag komt het bericht dat oma ziek is. Roodkapje gaat oma proviand brengen en loopt al gauw Lasse tegen het lijf. Die laatste onderging een merkwaardige verandering na de ingreep en is plots zeer onbetrouwbaar. Hij lokt Roodkapje het bos in om zo zelf als eerste bij grootmoe aan te komen en met haar zijn honger te kunnen stillen. Zijn laatste maaltijd, ? vijf van de zeven geitjes ? is immers al weer even geleden en sindsdien heeft hij met een dekbed in zijn buik rondgelopen.

'Het sprookje... maar dan anders', zo omschrijft uitgeverij Zwijsen haar reeks 'Sprookjesreis' voor oudere kleuters waarin in één sprookje ook figuren ui…Lees verder
Prentenboek met een eigentijdse bewerking van het bekende sprookje van Roodkapje, met verwijzingen naar andere sprookjes. Zo blijkt Lasse de wolf dezelfde wolf te zijn als in het sprookje met de zeven geitjes. Grootmoeder en Roodkapje worden bevrijd door de houthakker. De prachtige, gekleurde prenten vertellen het verhaal in grote lijnen, maar ook in kleine details. Ze beslaan steeds twee pagina's en geven door het kleurgebruik een mooi sfeervol beeld. De teksten zijn vlot, in een goede en humoristische stijl geschreven. Deel uit de tiendelige serie 'Sprookjesreis'*, dat onafhankelijk van de andere gelezen kan worden. Op een subtiele manier wordt een relatie gelegd met andere sprookjes. Bevat humoristische details, zowel in de tekst (de wolf krijgt een dekbed in zijn maag) als in de prenten (als de wolf weer is dichtgenaaid, heeft hij allemaal pleisters op zijn buik). Als kijk- en voorleesboek een aanrader voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Roodkapje

'Roodkapje', dat in 2010 verscheen bij uitgeverij Zwijsen, maakt deel uit van een reeks met tien bekende sprookjes die in een nieuw kleedje worden gestopt. De verteller van dienst voor de hele reeks is Martine Letterie en voor de illustraties wisselen Els Vermeltfoort, Rick de Haas en Nicolle van den Hurk elkaar af. Uiteraard kunnen de boekjes apart gelezen worden, maar ze zijn ook onderling met elkaar verbonden. Personages uit bepaalde sprookjes spelen soms  ook een rol in een ander verhaal. Zo komen  de zeven geitjes en vrouw Holle op kraambezoek bij Doornroosje (zie info op www.zwijsen.nl/sprookjereis). In Roodkapje heeft Lasse de wolf aanvankelijk helemaal geen trek want er zit een dekbed in zijn buik en dat heeft blijkbaar iets te maken met die affaire met de zeven geitjes … Vandaar dat deze reeks als motto meekreeg: ‘Het sprookje, maar dan anders’.
Dit prentenboek is bedoeld als voorleesboek voor kleuters vanaf vier jaar. Auteur Martine Letterie stemt haar taalgebruik en z…Lees verder

Over Martine Letterie

Martine Letterie (Amsterdam, 12 december 1958) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Martine Letterie groeide op in Voorburg. Haar vader is beeldhouwer Frank Letterie. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands in Utrecht. In 1985 studeerde ze af met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze twaalf en een half jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem op verschillende schooltypen. Ze gaf les aan een mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste vier jaar aan een PABO. Daarnaast schreef ze veel schoolboeken en werkt ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur.

Van 1991 tot 1993 was ze lid van de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 stopte Letterie met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. De serie boeken i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties