Boek
Nederlands

De wolf en de zeven geitjes

Martine Letterie (auteur), Nicolle Van den Hurk (illustrator)
+1
De wolf en de zeven geitjes
×
De wolf en de zeven geitjes De wolf en de zeven geitjes
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Prentenboek met een bewerking van het bekende sprookje waarin ook figuren uit andere sprookjes voorkomen. Met paginagrote illustraties in kleur. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De wolf en de zeven geitjes
Auteur
Martine Letterie
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
[36] p. : ill.
ISBN
9789048702114

Besprekingen

Op sprookjes staat geen copyright, en dus worden ze al eeuwenlang vrij herschreven en bewerkt. Sommige auteurs kiezen daarbij voor een parodie of een radicaal ander verloop van het verhaal. Voorbeelden zijn de Gruwelijke rijmen van Roald Dahl, De roos en het zwijn van Anne Provoost of Een griezelmeisje en Rood rood Roodkapje van Edward van de Vendel en Isabelle Vandenabeele, die creatief omspringen met de sprookjesstijl en vrij variëren op het typische sprookjeseinde. Andere auteurs doen inhoudelijke en stilistische aanpassingen zonder daarbij al te sterk af te wijken van het verhaalverloop van het traditionele sprookje. Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut is daar een bijzonder geslaagd voorbeeld van: Verhelst licht een aantal thema's en figuren uit het verhaal van Hans Christian Andersen, maar gaat niet radicaal in tegen de geest van het oude sprookje.

Ook de prentenboeken van Martine Letterie en Nicoll…Lees verder
Bewerking van het bekende sprookje in de nieuwe tiendelige serie 'Sprookjesreis'*. Kenmerkend voor deze serie is, dat er verbanden worden gelegd met andere sprookjes; zo wordt hier kort verwezen naar Klein Duimpje. Zowel in woord als beeld wordt het oude verhaal nieuw leven ingeblazen door de humoristische, moderne verteltrant en de met vaart neergezette illustraties, die steeds een dubbele pagina beslaan. In heldere kleuren worden de emoties van alle figuren prachtig weergegeven, net zoals de dynamiek waarbij het gedessineerde behang als achtergrond mooi werkt. De tekst sluit aan bij de beleving van kleuters en wordt nergens eng door de humoristische toon. In zwarte of witte drukletters is de tekst in de prent opgenomen. Als de wolf erg veel emotie voelt, staan er geschreven letters dwars door de prent. Het jongste geitje heeft, heel herkenbaar, steeds een klein muisje bij zich. Achterin wordt verwezen naar de website van de uitgeverij, waarop informatie over de serie te vinden is, i…Lees verder

De wolf en de zeven geitjes

Het sprookje van de zeven geitjes is genoegzaam bekend, alleen wordt de buik van de wolf hier niet volgepropt met stenen maar met een dekbed. Leuk gevonden is dat je de wolf ziet oefenen om de stem van moeder Geit te kunnen nadoen. Het taalgebruik is een eenvoudig. De felgekleurde illustraties beslaan meestal twee pagina’s. De tekst is gedrukt in de illustraties. Dit boek, dat deel uitmaakt van een toendelige ‘sprookjesreis’ heeft verder niet veel om het lijf. En dat geldt ook voor de illustraties die vrij teleurstellend zijn. De Zwijsenwebsite vermeldt dat deze bewerkingen ‘net even anders’ zijn, maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Jammer.


Over Martine Letterie

Martine Letterie (Amsterdam, 12 december 1958) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Martine Letterie groeide op in Voorburg. Haar vader is beeldhouwer Frank Letterie. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands in Utrecht. In 1985 studeerde ze af met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze twaalf en een half jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem op verschillende schooltypen. Ze gaf les aan een mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste vier jaar aan een PABO. Daarnaast schreef ze veel schoolboeken en werkt ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur.

Van 1991 tot 1993 was ze lid van de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 stopte Letterie met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. De serie boeken i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties