Boek
Nederlands

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman

Marnix Peeters (auteur)
+1
De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman
×
De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman

De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman

Genre:
Twee jaar nadat hij door zijn vader aan de schrale zorgen van de aartslelijke zusters Crique is toevertrouwd, trekt Werner plots de wereld in. Aan de zijde van Orzas, een vadsige beer die een poot mist, sukkelt hij van de regen in de drop. Iedereen profiteert van de aimabele jongen. Is het niet voor geld, dan wel voor seks.
Titel
De dag dat we Andy zijn arm afzaagden : roman
Auteur
Marnix Peeters
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
297 p.
ISBN
9789085423911 (paperback)

Besprekingen

Ik heb aan de jeugdliteratuur maar één echte leeservaring overgehouden: Hector Malots Alleen op de wereld, het ontroerende verhaal van een weesjongen die samen met zijn aapje rondtrekt en tracht te overleven in een genadeloze wereld. Daaraan moest ik denken toen ik De dag dat we Andy zijn arm afzaagden, het debuut van De Morgen-journalist Marnix Peeters, aan het lezen was. Ook hier een tiener die, door zijn vader achtergelaten, samen met een beer tracht te ontsnappen aan een leven vol kommer en kwel, maar op zoek naar het geluk steeds dieper in de shit verzeild geraakt. Peeters' verhaal heeft echter niets fijnzinnigs of ontroerends. Het is een rauwe, morbide, geperverteerde versie van Alleen op de wereld.
Werners moeder heeft zelfmoord gepleegd en zijn vader dropt hem bij de drie heksachtige zusters Crique, die zich op een wel zeer bijzondere manier van energie voorzien, namelijk door het laten gisten van lijken. Nadat hij daartoe mensen vermoord heeft…Lees verder
Marnix Peeters (1965) is een Vlaamse journalist die met dit boek debuteert als romancier. De hoofdpersoon is een puberjongen, die door zijn vader gedumpt werd en met een beer door de wereld gaat trekken. Al waar hij komt, belandt hij in bizarre situaties, overal heersen dood en verderf, de jongen leeft in een bizarre en groteske wereld. Het boek lijkt een hedendaagse versie van 'Alleen op de wereld'; door de wijze van vertellen is het ook een sprookjesboek vol irreële avonturen en expliciete seks. De auteur is een virtuoos taalgebruiker (met Brusselmaniaanse inslag) en daarin schuilt dan ook het plezier van dit boek. Wat hij ons werkelijk te melden heeft, blijft gissen. Wie genieten kan van de verbale acrobatiek leest een uitdagend en gedurfd boek, wie zoekt naar een diepere zin heeft een baldadig maar leeg verhaal in handen. Normale druk.

Over Marnix Peeters

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Stormkat

Marnix Peeters (15 juli 1965) is een Vlaams auteur en columnist.

Biografie

Opgegroeid in Beverlo en wonend in Antwerpen, werkte Peeters in het begin van de jaren 90 als samensteller van het programma Update op Studio Brussel. Hij was tussen 1990 en 1996 muziekjournalist bij het weekblad Humo en lid van de jury van Humo's Rock Rally in 1992, 1994 en 1996. Verschillende van zijn rockinterviews voor Humo (met o.a. Dave Grohl, Rage Against The Machine en Robert Plant) verschenen in buitenlandse muziektijdschriften, in Japan en de Verenigde Staten. Nadien werkte hij jarenlang als interviewer en reportagemaker voor de krant Het Laatste Nieuws. Momenteel schrijft hij een column in de zaterdagbijlage Zeno van de krant De Morgen.

Hij publiceerde in kranten en tijdschriften als Oor, Guitar World, Deng, RifRaf, MaoMagazine, Algemeen Dagblad, Goedele, D…Lees verder op Wikipedia